Teuvo Kantola 1937–2022

Metsänhoitaja

Teuvo Kantola

13.1. 2:00

Metsänhoitaja Teuvo Kantola kuoli 16. joulukuuta 2022 Hyvinkäällä. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Laukaassa 9. heinäkuuta 1937.

Laukaassa ei ollut oppikoulua, joten Kantola muutti 11-vuotiaana maalaispoikana Jyväskylään ja kulki linja-autolla kotitilalle Laukaan Kantolaan vain viikonlopuiksi. Kantola kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta 1956. Lyseovuosiltaan Kantolalle jäi arvokkaita toverisuhteita, joita hän vaali aktiivisesti elämänsä loppuun asti.

Kantolalla oli jo varhain tahto nähdä maailmaa kotimaata laajemmin. Päätös hakeutumisesta vientitehtävien pariin syntyikin jo koululaisena. ”Koska Suomi elää metsästä” hän hakeutui opiskelemaan Helsingin yliopiston Metsätalolle, josta valmistui puukaupalliselta linjalta metsänhoitajaksi 1961.

Kantola toimi koko työuransa 1961–2007 sahatavaran vientitehtävissä. Uran alkupuolisko kului muiden palveluksessa. Oman puutavaran vientiagentuurin hän perusti vuonna 1985. Työssään Kantola oli määrätietoinen ja tarkka. Hän kykeni luomaan ja ylläpitämään lujat ja pitkäkestoiset suhteet asiakkaisiin ympäri maailmaa. Kotimaassa hän tuotti syvällä ja laajalla markkinatuntemuksellaan merkittävää lisäarvoa edustamilleen sahayhtiöille. Kantolan pitkäaikaisimpia päämiehiä olivat Kopran perheen yhtiöt, jotka ovat olleet Suomen suurimpia yksityisiä sahaajia jo vuosikymmeniä.

Kantola laski välittäneensä ja myyneensä uransa aikana yksityisten sahalaitosten tuottamaa sahatavaraa ulkomaille henkilökohtaisesti noin kolme miljoonaa kuutiometriä. Tämän on arvioitu olevan suurimpia määriä, mihin kukaan suomalainen sahatavaran vientimyyjä on tuona aikakautena yltänyt. Henkilönä Kantola oli normaalisti pidättyvä eikä halunnut korostaa itseään. Vientisaavutuksistaan hän oli ylpeä, koska oli sitä kautta edistänyt tuhansien ihmisten työllistämistä Suomessa ja ulkomailla.

Kantola asui vuodesta 1970 Tuusulassa, jonne hän kotiutui ja juurtui syvästi. Vierailleen hän esitteli mielellään Tuusulanjärven taiteilijayhteisön kohteita. Teuvolle harrastuksista tärkein oli liikunta. Koripalloa hän harrasti nuoruudessaan 20 vuotta, kunnes 1970-luvun alussa tennis muodostui suurimmaksi intohimoksi. Tenniksessä Teuvo kilpaili parin vuosikymmenen ajan seniorisarjoissa ja erityisen mieluisaa hänelle oli nelinpeli. Kantola oli perustamassa Tuusulan Tennisseuraa 1976 ja oli myös Tuusulan Golfklubin ensimmäisiä jäseniä vuonna 1982. Sotilasarvoltaan Kantola oli yliluutnantti.

Teuvolla on kaksi lasta ja kolme lapsenlasta, jotka olivat kaikki hänelle hyvin tärkeitä. Lapsenlasten kasvun ja harrastusten aktiivinen seuraaminen muun muassa tenniksessä, jonka pariin hän oli itse lapset johdattanut, tuotti Teuvolle erityistä iloa samoin kuin viime vuosien säännölliset tapaamiset, joissa hiottiin älypuhelimen ja tietokoneen käyttötaitoja.

Markus Kantola

Marleena Kantola

Kirjoittajat ovat Teuvo Kantolan lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset