Mari Kiukas 1950–2022

Toimittaja

Mari Kiukas

16.1. 2:00

Toimittaja Mari Kiukas (oik. Anna Marjatta Kiukas) kuoli nopeasti levinneen syövän uuvuttamana 11. joulukuuta 2022 Lappeenrannassa Armilan sairaalassa. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Joutsenossa 10. helmikuuta 1950. Ennen kuolemaansa Mari organisoi tilanteestaan tiedottamisen, hyvästeli läheisensä ja suunnitteli omat hautajaisensa.

Kiukas teki työuransa Ylen televisiotoimittajana. Hän ehti työskennellä Tohlopissa ja Pasilassa yhteensä 34 vuotta. Viimeiset Yle-vuodet hän tuotti Kuningaskuluttaja-ohjelmaa, mutta hänet muistetaan etenkin Ajankohtaisen kakkosen pitkäaikaisena erikoistoimittajana ja juontajana.

Kiukas opiskeli ylioppilaaksi päästyään kasvatustieteitä Helsingin yliopistossa. Noina vuosina hän osallistui aktiivisesti keskustalaiseen opiskelijapolitiikkaan ja oli myös vuoden 1972 eduskuntavaaleissa puolueen ehdokkaana Kymen läänin vaalipiirissä. Nuori joutsenolainen sai vaaleissa 954 ääntä. Poliittinen toiminta jäi, kun hänestä tuli toimittaja. Puoluetausta oli kuitenkin ollut välttämätön 1970-luvulla, kun Yleisradiossa valittiin journalisteja TV2:n ajankohtaistoimitukseen.

Manse ja Stadi eivät koskaan onnistuneet karistamaan Mari Kiukkaan puheenparresta Etelä-Karjalan murretta. Marin kanssa työskennelleet muistavatkin nopeasti singonneen huudahduksen: ”Mie tiiän!” – oli kyse sitten toimituksen päiväkahvien tietokilpailuhetkestä tai uutistapahtumiin liittyvästä taustatiedosta.

Kiukas muistetaan hersyvän huumorintajuisena ihmisenä, jonka seurassa nauru raikui. Mutta hänet tunnettiin myös kipakkana, omapäisenä ja suorapuheisena journalistina, jota työporukoissa kutsuttiin toisinaan lempinimellä Kiukku. Hän ei kumarrellut poliitikkoja eikä omia pomojaan. Tuottajana hänen henkinen palomuurinsa piti, jos alaisille tuli tiukkaa palautetta.

Mari Kiukas joutui uransa alussa työskentelemään miesvaltaisissa toimituksissa, mutta särmikkäänä persoonana ja terävävaistoisena tekijänä hän ei suostunut jyrätyksi. Vankkumaton feministi aurasi tietä muillekin naistoimittajille.

Marin silmäterä oli hänen ainoa lapsensa Anna. Hän kasvatti tyttärensä täysin yksinhuoltajana, mitä tuolloin paheksuttiin jyrkästi. Kokemuksistaan johtuen Mari osasikin olla nuoremmille naiskollegoilleen reilu ja tukea antava mentori.

Eläkkeelle jäätyään Mari palasi takaisin synnyinseudulleen Kiukkaan kylään Joutsenossa. Sinne saapui loma-aikoina myös Marin ekonomistitytär tanskalais-suomalaisen perheensä kanssa. Kielitaitoinen isoäiti puolestaan matkusteli Kiukkaanmäeltä rakkaiden vunukoiden eli lapsenlapsiensa luokse eri puolille maailmaa.

Mari oli heimoihminen, ja inkeriläisyys oli aina merkittävä osa häntä, kuten karjalaisuuskin. Inkeriläisen pakolaisen jälkeläisenä Mari Kiukas ei koskaan unohtanut äitinsä perheen pitkiä pakolaiskokemuksia Kansainliiton Nansen-passin varassa.

Salla Paajanen

Kirjoittaja on Mari Kiukkaan läheinen ystävä ja entinen kollega Ajankohtaisessa kakkosessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset