Eeva Ojanen 1927–2022

Teologian tohtori, professori

Eeva Ojanen

14.1. 2:00

Professori, teologian tohtori Eeva Ojanen kuoli hoitokodissa Forssassa 7. marraskuuta 2022. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Tammelassa 12. heinäkuuta 1927.

Ojanen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa maatalossa ja osallistui peltotöihin ja kodin askareisiin. Ojanen oli 12-vuotias, kun talvisota puhkesi. Sodan menetykset olivat Ojasen perheelle ja koko Suomelle hyvin raskaita. Hänen veljensä Toivo kaatui kesäkuussa 1944.

Ojanen pääsi ylioppilaaksi Forssan yhteiskoulusta vuonna 1947. Opiskelunsa hän aloitti matematiikan opinnoilla mutta siirtyi sitten teologiseen tiedekuntaan, josta hän valmistui kandidaatiksi 1951. Filosofian kandidaatin tutkinnon hän suoritti vuonna 1954. Ojanen väitteli tohtoriksi vuonna 1967. Hänen väitöskirjansa aiheena oli kirkko ja kansanelämä Länsi-Hämeessä 1800-luvulla.

Ojanen kirjoitti useiden seurakuntien ja kuntien historioita. Niistä mainittakoon Helsingin pitäjän, Espoon, Tammelan, Urjalan ja Nurmijärven seurakuntien historiat. Lisäksi hän kirjoitti Forssan ja Oriveden yhteiskoulujen vaiheista suosittuja kirjoja.

Ojanen toimi monipuolisesti opettajan tehtävissä. Oriveden yhteiskoulussa hän toimi lehtorina ja rehtorina yli 20 vuotta. Tuona aikana hän opetti satoja oppilaita, joista monet vielä vuosikymmenten jälkeen muistelevat Ojasta innostavana opettajana. Ojanen piti moniin oppilaisiinsa yhteyttä aina viime vuosiin asti.

Oriveden jälkeen Ojanen oli kahteen otteeseen Helsingin yliopistossa hoitamassa apulaisprofessorin ja professorin virkoja. Sen jälkeen hän siirtyi opettajien kouluttajaksi Turkuun ja edelleen Hämeenlinnaan noin 10 vuodeksi. Vuonna 1997 Eeva Ojaselle myönnettiin professorin arvonimi tunnustuksena laajasta tutkimus- ja opetustyöstä sekä yhteiskunnallisesta työstä. Ojanen oli kirkolliskokouksen jäsen kahteen otteeseen. Hän oli naispappeuden vahva kannattaja.

Eeva oli luontoa rakastava ihminen. Puutarhanhoito oli hänelle läheinen asia. Puutarhassa oli monenlaisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Hän kävi ahkerasti myös sienessä ja marjassa niin kauan kuin voimia riitti. Jo nuorena hän nautti luonnossa liikkumisesta ja säilytti tämän luontoyhteyden koko elämänsä ajan.

Muistamme tätimme hyvin vieraanvaraisena ja avuliaana. Hän oli meistä serkuksista ja perheistämme aina aidosti kiinnostunut. Keskustelut Eevan luona olivat syvällisiä ja rakentavia. Noista keskusteluista olemme saaneet paljon arvokkaita elämän eväitä. Eeva oli meille aidon kristityn malli, sillä hän edusti raitista ja nöyrää kristillisyyttä.

Eeva Ojasen elämänkatsomusta luonnehtivat koti, uskonto ja isänmaa. Niiden arvo oli hänelle luonnollista ilman, että niitä oli tarpeen kenellekään tyrkyttää.

Markku Ojanen

Eino Laiho

Hanna Ojanen

Kirjoittajat ovat Eeva Ojasen sisarusten lapset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset