Lauri Koponen 1928–2022

Opettaja, kirjailija

Lauri Koponen

18.1. 2:00

Opettaja ja kirjailija Lauri LassiKoponen kuoli 94-vuotiaana Kuopiossa 16. joulukuuta 2022. Hän oli syntynyt Savonlinnassa 14. heinäkuuta 1928.

Koposen onnellinen lapsuus loppui 12-vuotiaana talvisotaan. Koti Kauppakatu 12:n talossa tuhoutui pommituksessa. Jatkosodan aikana hän oli mukana miesten töissä, mottitalkoissa, ja sotilaspoikaleirillä hän oli puita kaatamassa.

Ylioppilaaksi Koponen kirjoitti Kuopion yhteiskoulusta vuonna 1949. Lukioaikana hän seurusteli Anneli Lyytikäisen kanssa, ja he avioituivat 1951. Samana vuonna syntyi esikoistytär Arja. Nuori pari opiskeli yhdessä kansakoulunopettajiksi Oulun opettajakorkeakoulussa, mistä Lassi valmistui vuonna 1954. Perheeseen syntyi kaksi poikaa Matti ja Pekka sekä tytär Taru. Opettajaperhe asui alkuaikoina usealla maalaiskoululla ennen muuttoa kaupunkiin.

Kuopiossa Lauri Koponen toimi kansakoulun- ja luokanopettajana 1960-luvulta vuoteen 1988. Oppimateriaalikeskuksen johtajana hän toimi vuosina 1978–1983. Hän oli pidetty opettaja. Häntä on kuvailtu työssään rauhalliseksi, huumorintajuiseksi ja oikeudenmukaiseksi.

Koponen julkaisi viisi nuorten kirjaa: Mölymäen veijarit (1977), Veijareiden valistusaika (1982), Tossun talvisota (1984), Pusun pojat pinteessä (1985) sekä Ässät ja salaseura (1987). Hän myös kirjoitti eri julkaisuihin. Savon Sanomiin hän kirjoitti pakinoita nimimerkillä Juho.

Kielitiede ja kirjallisuus olivat lähellä Koposen sydäntä. Savon kielen seura perustettiin vuonna 1982, ja hän toimi sen aktiivisena jäsenenä perustamisesta alkaen kymmeniä vuosia. Hän kirjoitti seuran 30-vuotishistoriikin ja toimitti Aakusti-lehteä, Koposten sukuseuran lehteä Kopsaa, ja kuolemaansa asti lähisuvulle suunnattua Lassin lehteä.

Urheiluharrastuksista lentopallo ja uinti jatkuivat vielä eläkeiässä. Lauri pelasi kuopiolaisessa Huru-ukkojen porukassa lentopalloa säännöllisesti. Opettajien uinnin SM-kisoissa Lauri kilpaili menestyksellisesti.

Kesämökki Leppävirralla oli Koposen perheelle tärkeä paikka. Siellä monitaituri Lassi kirjoitti muun puuhastelun ohessa. Häntä on luonnehdittu tarkaksi ja toimeliaaksi, vaikeinakin hetkinä myönteiseksi ja rauhalliseksi, tasapainoiseksi ja kannustavaksi.

Lauri menetti vuonna 2015 rakkaan puolisonsa Annelin, jonka omaishoitajana hän oli viisi vuotta. Laurin aktiivinen elämä jatkui loppuun saakka, kunnes korona yllätti. Suuren humanistin ja humoristin lähipiiriin kuuluivat lapset, seitsemän lastenlasta ja lastenlastenlapset sekä sisar.

Sari Kemppainen

Marja-Liisa Muilu

Kirjoittajat ovat Lauri Koposen pojantytär ja sisar.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset