Jaani Viherluoto 1942–2022

Radiotoimittaja

Jaani Viherluoto

20.1. 2:00

Radiotoimittaja, Ylen puheohjelmien ohjelmapäällikkö Jaani Viherluoto kuoli äkillisesti 26. marraskuuta 2022 kotonaan Helsingissä. Hän oli paria päivää vaille 80-vuotias, syntynyt Helsingissä 29. marraskuuta 1942.

Jaani Viherluoto eli lapsuutensa Kruununhaassa. Hän valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Jo nuorena Viherluoto kirjoitti aktiivisesti, hänen runojaan julkaistiin nuorten antologiassa ja pakinoita Uudessa Suomessa. Harrastus jatkui läpi elämän – hänen kynästään lähti niin tarinoita ja novelleja kuin huumoripitoisia näytelmiäkin.

Viherluoto tuli kesätoimittajaksi radioon 1960-luvun alkupuolella. Pian hän jo juonsi ja toimitti television uutta Laajakulma-ohjelmaa Mirja Pyykön ja Raimo Häyrisen kanssa. Valistavasta nuortenohjelmasta sivistämään aikuisia: opetusohjelmien tarjoaminen oli Yleisradion velvoite ja tärkeä rahoitusperuste, ja aikuisopetuksen asema ohjelmistossa vahvistui 1970-luvulla. Pääosan elämäntyöstään Viherluoto teki radion aikuisopetusohjelmien toimittajana.

Viherluoto oli Ylen tunnetuimpia radioääniä. Hän opasti suomalaisia katsomaan kriittisesti televisiota, perustamaan järjestöjä, johtamaan kokouksia ja toimimaan luottamustehtävissä. Hän kertoi, että aikuinenkin voi kärsiä lukihäiriöstä ja saada siihen apua. Kansansivistys ymmärrettiin Opetusohjelmissa laajasti: Viherluoto liikkui maailmalla tapaamassa Ecuadorin alkuperäiskansoja ja kulki Ceylonista Lontooseen teen tuotannon ja kaupan perässä.

Viherluodon aloittaessa uransa ympärillä työskenteli legendaarisia vanhoja toimittajia, joilta hän ammensi radio-oppinsa – ja pohjattoman varaston kaskuja. Niitä hän tarjoili nuoremmille kollegoille satiiristen kommenttien höystämänä. Toki hän antoi auliisti myös ammatillisia neuvoja. Hän oli vanhan koulukunnan laajasti sivistynyt toimittaja, joka ei olisi tarvinnut työssään Googlea, vaikka sellainen olisi ollut.

Jaanin työhuoneessa Radiotalossa oli vaihtuva näyttely omasta taidekokoelmasta, ja työmatkoilla hän tiesi, mihin museoon olisi pakko pistäytyä. Hän oli hilpeä veikko ja seurueen keskipiste, jonka sai kyynelehtimään, kun vain mainitsikin Tosca-oopperan loppukohtauksen.

Valistettuaan Suomen kansaa neljännesvuosisadan ajan Jaani siirtyi esimiestehtäviin. Radio Ylen Ykkösen puheosaston ohjelmapäällikkönä hän lavensi kanavan ohjelmistoa ja kulttuurikäsitystä houkuttelemalla tekijöitä silloisen nuorisokanavan Radiomafian puolelta.

Jaanilla oli kaksi lasta ja viisi lastenlasta. Perheelle tärkeitä olivat kesänvietto ja vapaa-ajan hetket Jaanin äidin suvun mailla Päijät-Hämeessä. Eläkkeellä Jaani sai aikaa matkustella ja nauttia hänelle rakkaasta kuvataiteesta, teatterista ja oopperasta. Hänen lähettämiinsä kuvatervehdyksiin ilmestyi myös uusi harrastus ruoanlaitto.

Riitta Jalonen

Kirjoittaja on Jaani Viherluodon entinen työtoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset