Jorma Sandell 1932–2022

Topografi, kirjapainoteknikko

Jorma Sandell

22.1. 2:00

Topografi, kirjapainoteknikko Jorma Sandell kuoli 28. lokakuuta 2022 kotonaan Vantaalla nopeasti edenneeseen sairauteen 90 vuoden ikäisenä. Hän syntyi 6. elokuuta 1932 Kiskon Aijalassa maanviljelijäperheeseen.

Nuoruutensa hän vietti Perniössä, jossa maatalon tehtävät tulivat tutuiksi. Siksi oli luontevaa, että nuorukainen suoritti Salon maanviljelyskoulun tutkinnon.

Myös maanmittaus ja kartoittaminen kiinnostivat. Sandell suoritti Jyväskylässä mittausteknikkokurssin 1954 ja hakeutui sen jälkeen kartoittaja-apulaiseksi Maanmittaushallituksen peruskartoituksen kenttätöihin kesäkaudeksi 1955. Vakituisena topografina hän aloitti helmikuussa 1956 toimien peruskartoituksen kenttätehtävissä eri puolilla Suomea.

Sandell siirtyi 1960-luvun alussa Helsinkiin Maanmittaushallituksen topografiseen toimistoon peruskarttojen ja niiden paino-originaalien oikolukutehtäviin.

Peruskartoituksen voimakas laajeneminen 1960-luvulla edellytti kartoitustehtävien valvonnan ja työnjohdon lisäämistä. Myös Sandell pohti jatko-opintoja, mutta päättikin, että suuntautuu maanmittauksen sijaan graafiselle alalle. Merkittävä kannustaja oli hänen esimiehensä tohtori Mauno Kajamaa, sillä peruskarttatuotannon lisääntyessä myös graafisten työvaiheiden kapasiteettia oli kasvatettava. Valmistuttuaan hän aloitti 1969 Maanmittaushallituksen kivipainon käyttöteknikkona.

Jorma Sandell eli Santtu tunnettiin avoimena, helposti lähestyttävänä ja huumoria ymmärtävänä työkaverina. Minne hän saapuikin, hän otti tilan nopeasti haltuunsa ja juttu lähti luistamaan. Hän harrasti myös musiikkia, ja 1950–60-lukujen taitteessa hän saattoi siirtyä työpäivän jälkeen Soutustadionille laulamaan Operettiteatterin kuoroon.

Sandell oli auttavainen ja valmis tekemään omien töidensä lisäksi pieniä sivutehtäviä omalle ja myös muille karttaorganisaatioille. Eräs suurempi ”sivutehtävä” oli osallistuminen Itä-Pasilassa olevan valtion virastokeskuksen suunnitteluun kivipainon osalta. Sandellin lentäväksi lauseeksi tulikin usein kuultu tokaisu: Pasilassa paranee. Uuteen virastokeskukseen Maanmittaushallituksen karttapaino pääsi muuttamaan talvella 1981–82. Sandell oli hoitanut ”sivutehtävänsä”.

Vanha kotipaikka Perniön Saarenkylässä oli hänelle hyvin läheinen ja rakas aina viimeisiin hetkiin saakka. Se oli vastapaino pääkaupunkiseudun urbaanille ympäristölle. Jorman perheeseen kuuluivat vaimo Soili ja tytär sekä kaksi poikaa ensimmäisestä avioliitosta.

Erkki-Sakari Harju

Reijo Vestola

Kirjoittajat ovat Jorma Sandellin työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset