Seppo Kairaneva 1940–2022

Liikunnanopettaja

Seppo Kairaneva

23.1. 2:00

Liikunnanopettaja Seppo Kairaneva kuoli Vantaalla 82-vuotiaana 30. lokakuuta 2022. Hän oli syntynyt 12. toukokuuta 1940 Kotkassa.

Nuorena aloitetusta aktiivisesta liikunnan harrastamisesta muodostui polku, joka kuljetti Kairanevaa läpi elämän niin harrastuksissa kuin työurallakin. Isä Tuure oli vahvasti esimerkkinä liikunnalliselle elämäntavalle, sillä hän oli muun muassa aktiivinen kilpa- ja kuntourheilija ja mukana Suomen Ladun toiminnassa.

Kairaneva kirjoitti ylioppilaaksi Kotkan lyseosta vuonna 1962. Hän valmistui voimistelunopettajaksi Helsingin yliopiston voimisteluopin laitokselta 1967. Työuransa alussa hän toimi Suomen Koripalloliiton toiminnanjohtajana sekä Suomen Kuntourheiluliiton koulutuspäällikkönä.

1970-luvulla hän siirtyi Helsingin ranskalais-suomalaiseen kouluun, jossa työskenteli liikunnan ja terveystiedon opettajana eläkkeelle siirtymiseensä asti. Opettajan työnsä ohella Kairaneva toimi Suomen rugby- ja salamapalloliiton puheenjohtajana 1980-luvulla. Tutuksi tuli myös Rotary-toiminta. Suomen urheiluopistossa Vierumäellä Kairaneva vietti muutaman kesän tennisopettajana.

Liikuntaharrastuksilla oli keskeinen rooli Kairanevan elämässä. Nuorena aloitettu jalkapalloilu (kilpatasolla mm. Kotkan Jäntevässä) sai rinnalleen myöhemmin koripallon, jota hän pelasi aina eläkevuosiin asti. Kairaneva oli mukana perustamassa pääkaupunkiseudulle vuonna 1967 koripalloseura Ahtaajia, jonka pelaajat olivat entisiä kotkalaisia.

Kunniapuheenjohtaja ”Nappe” Kairaneva oli nyt jo toimintansa lopettaneen seuran väsymätön puuhamies ja seremoniamestari. 1980-luvulla hän valmensi koripalloseura Käpylän Panttereiden junioreita, jossa pelaajauransa aloitti Suomen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä.

Maanpuolustuksella oli tärkeä sija Kairanevan arvomaailmassa. Armeijassa hän suoritti reserviupseerikoulun ja oli myöhemmin mukana aktiivisesti Helsingin reserviupseeripiirin toiminnassa. Kairaneva oli sotilasarvoltaan reservin majuri.

Vaikka Kairaneva vietti suurimman osan elämästään pääkaupunkiseudulla, hän pysyi ”Kotkan poikana” koko ikänsä. Yhteydenpito vanhaan kotikaupunkiin, sukulaisiin ja ystäviin oli tiivistä.

Perheen ja läheisten merkitys oli Kairanevalle suuri ja yhdessä kokoonnuttiin usein viettämään aikaa. Vuonna 1966 solmittu avioliitto päättyi Riitta-vaimon kuolemaan vakavan sairauden jälkeen 1997. Liitosta syntyi kaksi lasta, Minna ja Sami. Myös kaksi lapsenlasta ilahduttivat vaariaan myöhempinä vuosina.

Seppo Kairaneva muistetaan henkilönä, jonka lämmin ja positiivinen elämänasenne valaisi usein niin lähipiirin, lukuisien ystävien, työtovereiden kuin oppilaidensa päivää.

Minna Varila

Heikki Vuonamo

Kirjoittajat ovat Seppo Kairanevan tytär sekä pitkäaikainen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset