Arto Nuora 1936–2022

Yli-insinööri

Arto Nuora

24.1. 2:00

Diplomi-insinööri Arto Nuora kuoli sairauden uuvuttamana 9. marraskuuta 2022 Espoossa. Hän oli 86-vuotias, syntynyt 19. lokakuuta 1936 Sippolan Myllykoskella.

Nuora aloitti vuonna 1958 Helsingissä Teknillisen koulun maanmittauslinjan ja valmistui maanmittausteknikoksi keväällä 1961. Jo opiskeluaikanaan hän oli töissä Insinööritoimisto Maanmittaus- ja Neuvonta Oy:ssä, ja valmistumisen jälkeen Kunnallistekniikka Oy:ssä.

Nuora kutsuttiin vuonna 1962 Espoon mittausosastolle kenttätyöpäälliköksi, jossa hän käynnisti muun muassa atk:n käytön.

Vuonna 1969 Nuora aloitti iltakoulun Tapiolan yhteiskoulun iltalinjalla ja pääsi ylioppilaaksi keväällä 1972 sekä valmistui Teknillisen korkeakoulun maanmittauslinjalta diplomi-insinööriksi 1976. Diplomityönään hän teki Espoon kaupungin ensimmäisen Maapoliittisen ohjelman.

Ensimmäinen työpaikka oli Kouvolan maanmittaustoimistossa toimitusinsinöörinä Valkealan kunnassa. Marraskuusta 1976 vuoteen 1978 saakka hän oli toimistoinsinöörinä Turun mittausosastolla, mistä hän palasi takaisin entiseen työpaikkaansa Espoon mittausostolle kiinteistöinsinööriksi.

Vuonna 1980 Nuora kutsuttiin Suomen kaupunkiliittoon kiinteistörekisterin tonttikirjaosan projektipäälliköksi. Tehtävänä oli johtaa valtakunnallista projektia, jossa käsin pidetty tonttikirja muutetaan atk:lle. Hänen merkittävin työnsä Suomen kuntaliitossa oli valtakunnallisen maastotietoluokituksen kehittäminen.

Nuora osallistui vuosittain kansanvälisiin kongresseihin sekä Suomen edustajana että luennoitsijana. Hän oli ProGIS ry:n kunniajäsen.Työnsä ohella hän oli vuosina 1985–87 Kunnallistekniikkalehden päätoimittajana ja erikoistoimittajana aina vuoteen 2007 saakka. Vuodesta 1978 hän oli Espoon kaupungin keilakerhon EKK:n jäsen ja puheenjohtaja vuosina 1982–2002.

Vuonna 1995 Nuora jäi osa-aikaeläkkeelle ja vuonna 1999 eläkkeelle yli-insinöörin toimesta. Arto oli luontoihminen. Isänsä ja työkavereidensa avustamana valmistui vuonna 1968 kesämökki Heinolan mlk:n Konnivedelle Kirstinsaareen. Siellä vietettiin paljon vapaa-aikoja perheen ja ystävien kesken.

Osa-aikaeläkkeelle jäätyään hän alkoi aktiivisemmin maalata Espoon työväenopistossa. Arton töitä oli näytteillä opiston kevätnäyttelyissä ja myöhemmin myös hänen yksityisnäyttelyissään, mm. juhlanäyttely hänen 70-vuotispäivänään Tapiolan Heikintorilla. Viimeisin näyttely oli vuonna 2007 Jorvin sairaalassa.

Vielä vuonna 2005 Arto julkaisi runokokoelmansa Sininen metsä, jota painettiin yhteensä 80 kappaletta. Arto oli ihmisenä avoin ja sosiaalinen sekä kaikkien kanssa hyvin toimeen tuleva.

Kauko Juhamäki

Matti Holopainen

Kirjoittajat ovat Arto Nuoran kollegoita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset