Kai-Erik Kalima 1945–2023

Professori

Kai-Erik Kalima

28.1. 2:00

Oikeustieteen tohtori ja Helsingin yliopiston finanssioikeuden emeritusprofessori Kai-Erik Kalima kuoli 13. tammikuuta 2023 Helsingissä pitkällisen sairauden murtamana ja sairaalassa saadun koronatartunnan heikentämänä. Hän oli syntynyt 6. lokakuuta 1945 Helsingissä ja oli kuollessaan 77-vuotias.

Kalima valmistui ylioppilaaksi Valkeakosken yhteiskoulusta 1964, oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon hän suoritti 1972 ja väitteli oikeustieteen tohtoriksi 1981 aiheena Pankkien valvonnasta: Hallinto-oikeudellinen tutkimus pankkitarkastusorgaanien toimivallasta.

Kalima teki yli 40 vuoden uran Helsingin yliopistossa, viimeksi finanssioikeuden professorina ja oikeustieteellisen tiedekunnan varadekaanina. Yliopistouransa aikana hän julkaisi yli sata tutkimusta, oppikirjaa ja muuta julkaisua. Hän oli pidetty, kannustava ja oikeudenmukainen opettaja, jonka jäähyväisluentoa oli kuuntelemassa täysi sali portailla istuvia kuuntelijoita myöten.

Kalima teki pitkän uran Sdp:n poliitikkona, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä 1985–2008, Helsingin kaupunginhallituksen jäsenenä 1990–1992 ja kansanedustajana 1989–1991. Kaupunginvaltuustossa hän oli valtuustoryhmänsä puheenjohtaja 2006–2008. Eduskuntauransa aikana hän oli mm. laki- ja talousvaliokunnan jäsen. Kalima toimi asiantuntijana ja lausunnon antajana useissa julkishallinnon tehtävissä ja oli muun muassa keskeisenä kirjoittajana Suomen ensimmäistä vuonna 2007 voimaan tullutta hankintalakia laadittaessa.

Poliittisen uransa aikana Kalima oli tunnettu asioihin perehtyvänä, päätöksensä asiapohjaan perustavana ja puoluerajoja ylittävää yhteistyötä rakentavana jämäkkänä miehenä, jonka sanaan voi luottaa.

Perheen lisäksi työ, ihan viimeisiin elämän kuukausiin saakka, oli Kaille tärkeää. Hän toimi juristina ja konsulttina kymmenissä neuvottelu-, sopimus- ja riita-asioissa.

Suomen Kansallisteatteri oli Kaille sydämen asia. Hänen isosetänsä, Kansallisteatterin johtaja Eino Kalima, saneli nuorelle Kaille muistelmansa ennen vuonna 1972 tapahtunutta kuolemaansa. Tämän kahden eri sukupolven ystävyyden seurauksena Eino Kalimalta peritty Askolan kirkon vieressä oleva 1800-luvulla rakennettu kanttorin talo on toiminut Kain perheen rakkaana kesäpaikkana.

Nuoruudessaan Kai harrasti hiihtoa, mäkihyppyä ja yhdistettyä hiihtoa. Varttuneempana hänen harrastuksiaan olivat mm. purjehdus ja taiteen keräily.

Hänen lähipiiriinsä kuuluivat vaimo Riitta sekä pojat Kalle ja Ville.

Matti Karvinen

Kirjoittaja on Kai Kaliman naapuri ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset