Eeva Kuuluvainen 1952–2022

Metsätieteiden maisteri

Eeva Kuuluvainen

17.1. 2:00

Helsingin entinen kaupunginpuutarhuri, metsätieteiden maisteri ja eMBA Eeva Kuuluvainen kuoli Helsingissä 25. lokakuuta 2022. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Helsingin Herttoniemessä 23. joulukuuta 1952.

Kuuluvainen opiskeli Helsingin yliopiston metsätieteellisessä tiedekunnassa metsänhoitajaksi 1971–1975, ja suoritti Master of Science- tutkinnon Oregonin valtionyliopistossa USA:ssa 1978.

Kuuluvainen oli valmistuessaan harvoja naismetsänhoitajia, ja raivasi tietä myöhemmin metsätieteitä opiskelleille naisille. Kuuluvaiselle oli ominaista positiivinen uteliaisuus. Hän pyrki keskustelemaan ja toimimaan yli ammattikuntarajojen, ja haki vaikutteita myös kansainvälisesti.

Kuuluvainen aloitti työuransa metsänhoitajana vuonna 1975, vastaten Helsingin metsien hoidon suunnittelusta. Vuonna 1986 hän yleni kaupunginmetsänhoitajaksi, ja sai vastuulleen kiinteistöviraston metsä- ja maatalousosaston johtamisen.

Metsä- ja maatalous- sekä puisto-osasto yhdistyivät viherosastoksi vuonna 1996, ja Kuuluvainen johti kaupunginpuutarhurina yksikköä vuoteen 2003 saakka. Hän vastasi 2003–2004 katu- ja puisto-osaston organisaatiouudistuksen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Kaupungilta lähdettyään hän työskenteli johdon konsulttina muun muassa kunnilla. Kuuluvaisen työuran johtotähtenä oli viheralueiden merkitys ja viheralan kehittäminen.

Hän oli poikkeuksellisen pidetty johtaja. Kuuluvaisella oli luontainen halu ja kyky vaikuttaa, strategista näkemystä ja rohkeutta uudistaa – hän luotsasi muutoksiin osallistavasti ja tulevaisuuden uskoa luoden. Eeva ymmärsi kansalaiskasvatuksen tärkeyden, ja 1990-luvulta lähtien hän kehitti vuorovaikutteista, asukkaita osallistavaa suunnittelua.

Kulttuuriperinnön vaaliminen oli lähellä sydäntä, joukossa muun muassa Helsingin kartanomiljööt. Kuuluvaisen johtamis- ja toimintakulttuuri näkyi erinomaisina viherosaston työyhteisötuloksina.

Työelämän jälkeen Kuuluvainen jatkoi toimintaa Helsingin kaupunkiluonnon ja kulttuuriperintökohteiden säilyttämisen puolesta. Vuodesta 2015 alkaen Kuuluvainen oli kantava voima Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin!- kansalaisliikkeen toiminnassa. Liike sai laajan joukon yhteistyökumppaneita ja kannattajia luontojärjestöistä ja kaupunginosayhdistyksistä.

Vuonna 2017 valtuusto hyväksyi yksimielisesti aloitteen Helsingin kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvityksestä. Toimintaa Helsingin viheralueiden hyväksi voi hyvällä syyllä kutsua Eevan elämäntyöksi.

Viimeisinä elinvuosinaan metsänhoitaja-Eevasta kuoriutui aktiivinen metsien suojelun puolestapuhuja.

Vuosikymmenien ajan Eevan rakas harrastus olivat Lapin-vaellukset, joilla puoliso Jari kulki mukana. Tärkeä paikka oli myös kesämökki Luumäen Kivijärvellä.

Viimeiseksi kannanotoksi Eevalta jäi kirjoitus ”Soutamista ja huopaamista kansallisesta kaupunkipuistosta” Jaana Kannisen ja Sanni Sepon 2022 toimittamaan Huuto kaupunkiluonnon puolesta -kirjaan.

Riitta Korhonen

Silja Hyvärinen

Jukka-Pekka Flander

Kirjoittajat ovat Eeva Kuuluvaisen kollegoita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset