Sari Pajula 1960–2022

Kirjastonjohtaja

Sari Pajula

29.1. 2:00

Eduskunnan kirjaston johtaja Sari Pajula kuoli 26. marraskuuta 2022. Hän oli 62-vuotias, syntynyt 18. syyskuuta 1960 Raahessa.

Pajula valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta 1987. Sen jälkeen hän työskenteli useissa kirjastoalan tehtävissä ja kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa. Eduskunnan kirjaston johtajana Pajula työskenteli vuosina 2007–2017 eläkkeelle siirtymiseen saakka.

Pajula tunnettiin avoimuuden ja demokratian puolestapuhujana ja aktiivisesti asioihin tarttuvana kirjastoalan kehittäjänä. Hän osasi kiinnittää huomiota oleelliseen ja uskalsi ottaa vaikeitakin asioita esille. Hänellä oli vankat taustatiedot toimintatavoista, laaja suhdeverkosto ja kyky hyödyntää asiantuntijoita. Päätöksenteossa hän oli tarpeen tullen nopea, tilannetajuinen ja sosiaalisesti taitava. Hänen tuntumaansa asioissa oli helppo luottaa.

Johtajana Sari Pajula oli lämmin, kannustava ja keskusteleva. Häntä oli helppo lähestyä, ja hän antoi tilaa neuvotella ja pohtia näköaloja ongelmanratkaisussa. Kollegat saivat myös kokea hänen myötätuntonsa ja halunsa toimia oikeudenmukaisesti vaikeissa tilanteissa. Hänen iloinen naurunsa oli lahja, joka kevensi monimutkaistenkin asioiden käsittelyä.

Läheisilleen Sari oli rakastava äiti ja avopuoliso, huolehtiva isosisko sekä monille tärkeä ystävä. Hänessä oli paljon lämpöä, energiaa ja myös voimakasta tahtoa. Hänen lempivärinsä punainen näkyi hiusten väristä keittiön sisustukseen saakka.

Sarilla oli kyky tehdä unelmista totta työssä ja henkilökohtaisessa elämässä. Hänellä oli rohkeutta ja energiaa tarttua uusiin haasteisiin, tarvittiinpa niissä vaikkapa uuden kielen opiskelua. Kun hänen lomamatkansa sai epäonnisia käänteitä, Sari alkoi suunnitella uutta unelmiensa matkaa Rioon, johon yhdistyi hänen intohimoinen sambatanssin harrastuksensa. Ja myös teki sen.

Sarilla oli ilmiömäinen taito sopeutua erilaisiin elämän käänteisiin. Hän ei jäänyt odottelemaan, vaan kohtasi asiat, osasi toimia ja tarttui hetkiin. Sarinelämänilo ja energia antoi monille kannustavan esimerkin.

Konsta Erola

Päivikki Karhula

Kirjoittajat ovat Sari Pajulan poika ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset