Reijo Ojutkangas 1934–2022

Päihdelääkäri

Reijo Ojutkangas

2.2. 2:00

Lääketieteen lisensiaatti Reijo Antero Ojutkangas kuoli äkillisesti 10. joulukuuta 2022 Espoossa. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Kannuksessa 27. kesäkuuta 1934.

Ojutkangas kirjoitti ylioppilaaksi Kannuksen yhteiskoulusta 1952 ja aloitti Helsingin yliopistossa farmasian opinnot. Farmaseutin tutkinnon (1957) jälkeen hän jatkoi opintoja ja valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi 1962.

Ojutkangas lähti opiskelemaan lääketiedettä Baseliin, Sveitsiin, ja myöhemmin Saksaan. Lääkäriksi hän valmistui 1970 ja Suomessa hänet laillistettiin lääkäriksi 1971, minkä vuoden elokuussa Ojutkangas aloitti Porin Prikaatin päällikkölääkärinä Säkylän Huovinrinteellä.

Seuraava työpaikka löytyi Yhtyneiden Paperitehtaiden työpaikkalääkärinä Jämsänjokilaaksossa, missä hän oli aina toukokuuhun 1975 saakka.

Ojutkangas oli naimisissa kolme kertaa, ja ensimmäisestä avioliitosta syntyi neljä lasta.

On syytä mainita, etteivät vuodet kuusikymmenluvun lopusta aina vuoden 1976 alkuun saakka olleet hänelle kovinkaan helppoja, sillä alkoholin liiallinen käyttö aiheutti varsin pahoja ongelmia sekä työelämässä että etenkin yksityiselämässä. Apua Ojutkangas sai näihin ongelmiinsa läheisiltä sukulaisiltaan ja ystäviltään, joiden tuella ajatus raittiudesta alkoi itää. Tärkeä tekijä raitistumisen tiellä oli myös työnantajan hoitoonohjausjärjestelmä.

Ojutkangas raitistui lopullisesti ja työskenteli Hesperian sairaalassa 1976 jonkin aikaa.

Ojutkangas oli Lähetysseuran palkkaama lääkäri Ondangwassa, Namibiassa. Sen jälkeen hän meni töihin Göteborgiin yleiseen alkoholistien hoito- ja kuntoutuslaitokseen. Punaisen Ristin lääkärinä hän keikkaili parin kuukauden ajan Zimbabwessa ja Kamputseassa. Hän palasi Göteborgiin Carlanderin sairaskotiin, missä hän työskenteli vuoden 1981 loppuun.

Ojutkangas perusti Etanoli-Median ja alkoi 1982 hoitaa alkoholistien katkaisuhoitoa ja kuntoutusta yksityisenä toimijana erikoistuen päihdelääketieteeseen. Katkaisuhoidossa hän käytti typpioksidulia eli ilokaasua. Hän oli mukana Kalliolan klinikan perustamisessa Pellakseen ja osaltaan tuomassa Minnesota-hoitoa Suomeen. Hoito kastettiin myöhemmin myllyhoidoksi.

Alkuaikoja väritti kiista virallisen alkoholismin hoidon ja Reijon henkilökohtaisten hoitotavoitteiden välillä. Hänen tavoitteensa oli hoitaa alkoholisti täysin raittiiksi, kun virallinen tavoite oli kuntouttaa alkoholisti yhteiskuntakelpoiseksi.

Reijon ansiot päihdelääkärinä tunnettiin Suomessa ja ulkomaillakin.

Perhepiirin kesäisiksi kohokohdiksi muodostuivat Reijon ja puoliso Airan syntymäpäivälounaat. Reijo oli hyvin sukurakas ja osallistui ison suvun juhliin aktiivisesti viime aikoihin saakka.

Hän piti matkustamisesta ja rakasti lentämistä. Hänellä oli lentolupakirja, ja viimeiset merkinnät löytyivät vuodelta 2013. Sukulaiset ja laaja ystäväpiiri saivat nauttia Reijon terävistä huomioista, keskusteluista ja huumorintajuisesta seurasta.

Hänen lähipiiriinsä kuuluivat puoliso Aira, lapset puolisoineen ja lastenlapset perheineen.

Erkki Ojutkangas

Kirjoittaja on Reijo Ojutkankaan poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset