Timo Toivonen 1946–2022

Energianeuvos, diplomi-insinööri

Timo Toivonen

12.2. 2:00

Energianeuvos, diplomi-insinööri Timo Toivonen kuoli Helsingissä 24. joulukuuta 2022. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Helsingissä 1. joulukuuta 1946.

Toivosen työura energia-alalla kesti lähes neljä vuosikymmentä. Hän aloitti 1972 Imatran Voima Oy:n palveluksessa heti valmistuttuaan diplomi-insinööriksi Teknillisestä Korkeakoulusta. Hän työskenteli toimistoinsinöörinä ja toimistopäällikkönä ja myöhemmin osastonjohtajana. 1990-luvun alussa Suomessa valmistauduttiin sähkömarkkinoiden avaamiseen ja Euroopan unioniin liittymiseen. Imatran Voiman osalta tämä tarkoitti erillisen kantaverkkoyhtiön perustamista, jonka toimitusjohtajaksi Toivonen nimitettiin.

Kun Suomen kantaverkkotoiminnat yhdistettiin 1997 Suomen Kantaverkko Oy:ksi, Toivonen valittiin uuden yhtiön toimitusjohtajaksi. Yhtiömuodon myötä nimi muuttui Fingrid Oyj:ksi, jonka toimitusjohtajana Toivonen jatkoi eläkkeelle jäämiseensä eli vuoden 2006 loppuun saakka.

Johtajana Toivonen oli periaatteen mies. Kantaverkkoyhtiön käynnistysvaiheeseen liittyi monia ristiriitaisia tavoitteita hinnoittelun, investointien sekä sähkömarkkinoiden suhteen. Eri toimijoiden luottamuksen voittamisessa Toivosen monipuolinen asiantuntemus sekä laaja yleissivistys yhdistettynä henkilökohtaiseen karismaan olivat voimavara. Timo Toivoselle myönnettiin elämäntyöstään energianeuvoksen arvonimi vuonna 2005.

Toivonen oli syntyjään töölöläinen ja eli koko elämänsä nykyisen kantakaupungin alueella, bussimatkan päässä työpaikalta.

Kiinnostus kulttuuriin seurasi Toivosta läpi elämän. Nuorena häntä innostivat varsinkin englantilainen rock ja elokuvat. Myöhemmin hän nautti kaupungin kulttuuritarjonnasta ollen vakiovieras kirjastossa, oopperassa ja musiikkitalolla.

Myös luonnossa oleilu oli Toivoselle mieluisaa. Erityisen tärkeiksi muodostuivat mökkimaastot: 1930-luvulta saakka suvussa kulkenut pieni saari Lohjanjärvellä ja myöhemmin Äkäslompolon kylä ja tunturiseudut Länsi-Lapissa. Niiden maisemissa Toivonen vietti myös eläkepäiviään vaimonsa, tyttäriensä ja neljän lapsenlapsensa kanssa retkeillen, ravustaen ja kirjoja lukien.

Vielä eläkkeelläkin hän nautti insinöörihuumorista ja innostui teknisistä uutuuksista. Luonteeltaan hän oli valoisa optimisti ja perheelleen perusturvan tuoja: aina nopeasti paikalla, jos joku vain tarvitsi apua.

Matti Tähtinen

Tuuli Toivonen

Kirjoittajat ovat Timo Toivosen työtoveri ja tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset