Heikki Varho 1934–2022

Varatoimitusjohtaja

Heikki Varho

6.2. 2:00

Varatoimitusjohtaja, FK Heikki Varho kuoli Helsingissä 88-vuotissyntymäpäivänään 10. marraskuuta 2022. Hän oli syntynyt Perttelissä 1934.

Varhon vanhemmat olivat kansakoulunopettajia, isä Pentti kaatui talvisodassa ja Heikki jäi äitinsä Siron kanssa kahden.

Varho kirjoitti ylioppilaaksi 1954 Salon yhteislyseosta. Hän päätyi opiskelemaan matematiikkaa Helsingin yliopistoon, mistä valmistui vuonna 1959. Yliopistosta löytyi myös elämänkumppani, ja avioliitto Kiuru Varhon (o.s. Kiianlinna) kanssa kesti 62 vuotta, Heikin kuolemaan asti.

Nuori matemaatikko löysi työpaikan aivan uudelta alalta. Kun Helsingin yliopiston laskentakeskus hankki ensimmäisen Suomessa valmistuneen tietokoneen, Eskon, vuonna 1960, sen vakituisiksi käyttäjiksi palkattiin Heikki Varho ja Veli-Jaakko Nummi. Seuraavana vuonna miehet pitivät Helsingin yliopiston ensimmäisen ohjelmointikurssin.

Varho siirtyi pian eläkevakuutusyhtiöiden perustaman Tietokonepalvelu Oy:n eli TKP:n palvelukseen. TKP:n toimitusjohtajana hän toimi 1965–1976. TKP:ssä Varholla oli keskeinen rooli monien työeläkejärjestelmän käytännön ratkaisujen, kuten työeläkenumeron eli nykyisen henkilötunnuksen luomisessa.

Vuonna 1976 Varho rekrytoitiin eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen palvelukseen. Hän teki yhtiössä pitkän työuran varatoimitusjohtajana. Hän hoiti laajoja vastuualueita mm. tietohallinnon ja vakuutus- ja eläkepalveluiden johtajana. Varho osallistui Ilmarisen edustajana lukuisiin 1980- ja 1990- lukujen vakuutusalan yritysjärjestelyihin.

Ilmarisessa Heikki Varho muistetaan työyhteisön arvostamana tehokkaana ja huumorintajuisena johtajana. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1995.

Varho vaikutti päivätyönsä ohella keskeisesti mm. Suomen tietosuojalainsäädännön syntyyn. Hän toimi myös pitkään tietosuojalautakunnan asiantuntijajäsenenä.

Heikki oli lämmin ihminen, jonka horjumattomaan tukeen ystävät ja läheiset pystyivät luottamaan. Perhe eli vaimo Kiuru, kolme lasta ja kaksi lastenlasta olivat hänelle kaikki kaikessa.

Heikki ja Kiuru matkustivat paljon ja myös lapset otettiin aivan pienestä aina matkoille mukaan. Vielä pitkälle yli 70-vuotiaina Heikki ja Kiuru lähtivät ennakkoluulottomasti kaksistaan lukuisille interrail-matkoille.

Heikki Varho oli suuri kirjallisuuden ja teatterin ystävä. Lempikirjailijoihin kuuluivat William Faulkner ja Fjodor Dostojevski, mutta yhtä tärkeä oli Nalle Puh, jota hän innokkaasti luki lapsille. Kiuru ja Heikki kävivät vuosikymmenien ajan katsomassa suuren osan Helsingin teatteritarjonnasta.

Varhon valtava yleissivistys näkyi suvaitsevana arjen viisautena, jota hänen läheisensä suuresti arvostivat.

Esko Varho

Kirjoittaja on Heikki Varhon poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset