Leila Ahto 1937–2022

Sairaanhoitaja

Leila Ahto

10.2. 2:00

Sairaanhoitaja, valkonauhasisar Leila Ahto kuoli Helsingissä Suursuon sairaalassa 14. marraskuuta 2022 iän tuomien sairauksien uuvuttamana. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Vesannolla 28. heinäkuuta 1937.

Martta ja Uuno Huuskosen monilapsisen perheen ulkoiset puitteet olivat niukat, ja Leila annettiin 1943 adoptiolapseksi Lempi ja Arvi Pettiselle Ristiinaan.

Ahto kävi keskikoulun, Brahelinnan emäntäkoulun ja Etelä-Saimaan sairaanhoitajakoulun, josta valmistui 1961. Hän suoritti hoitotiede I:n Helsingin yliopistossa 1987 ja valmistui diplomivyöhyketerapeutiksi 1989.

Ahto ehti olla 35 vuotta hoitotyössä, josta 25 vuotta Helsingissä keskussotilassairaala Tilkassa. Ennen Helsinkiin muuttoa perhe asui Oulussa ja Haminassa, sillä Leilan puoliso (1961–1971) eversti Sampo Ilmari Ahto oli puolustusvoimien palveluksessa.

Leila Ahto lukeutuu vapaaehtoisen kansalaistoiminnan taitaviin puurtajiin. Hän oli mukana sotilaskotitoiminnassa vuodesta 1983 ja vuodesta 1995 vapaaehtoisena Helsingin Seudun Sotilaskotiyhdistyksessä. Hänelle myönnettiin ansioistaan harrastusmerkki sekä Rannikon risti ja Joutselän risti.

Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys (NMKY), Uudenmaan seniorisairaanhoitajat ja lottaperinneyhdistys olivat osa Leilan vapaaehtoistoimintaa. Hän oli työmyyränä myös Kansan Raamattuseuran SenioriFoorumissa.

Leila toimi Huuskosten sukuseurassa rahastonhoitajana ja laati seuran 50-vuotishistoriikin. Hän opetti suomen kieltä somalinaisille ja laati kirjoituksia Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle teemalla ”Hoitotyön muistot”.

Leilan muisto näkyy Suomen Valkonauhaliiton tiloissa Liisankadulla monin tavoin. Hänen kirjansidontatyönsä, kaunis vieraskirja, kokoaa kansiensa väliin juhlamuistoja. Akseli Gallen-Kallelan Liekki-ryijy on Leilan lahjoittama, samoin kuin monet maljakot ja käsin kirjaillut pellavaliinat.

Tasavallan presidentti antoi Leila Ahdolle 1989 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein ansioista ammattialalla ja yhdistystoiminnassa.

Irja Eskelinen

Marita Saarela

Ensio Klemi

Kirjoittajat ovat Leila Ahton ystävä ja valkonauhasisar sekä yhteistyökumppaneita Valkonauhaliitosta ja SenioriFoorumista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset