Markus Renvall 1957–2023

Mediataiteilija

Markus Renvall

10.2. 2:00

Mediataiteilija Markus Thure Renvall kuoli 28. tammikuuta 2023 Helsingissä pitkäaikaiseen rajusti edenneeseen sairauteen. Hän oli 65-vuotias, syntynyt Helsingissä 8. kesäkuuta 1957.

Renvall sai kuvanveistäjäisä Ben Renvallilta ja taidemaalariäiti Pirkko Lantolta mallin, miten maailma toimii ja miten sitä voisi käsitellä ja tallentaa.

Taiteilijakoti Lallukassa tuntui kasvuympäristönä olevan jotain jännää ja luovaa, mikä oli nuoren Markuksen mielikuvitukselle niin antoisaa, että siitä pystyi ammentamaan loputtomiin omalle taiteilijaurallekin.

Renvall opiskeli uskontofilosofiaa ja musiikkia sekä vuosina 1975–1979 kuvataiteita Vapaassa taidekoulussa. Jos lämminsydäminen Markus kiinnostui jostain asiasta, hän kehitti siitä hetkisen kuluttua jotain, josta muutkin innostuivat. Sellaista luomislahjaa on harvalla.

Avoimuus ja yhteisöllisyys oli Renvallille tärkeää. Hän oli taiteilijanakin eräänlainen kuraattori, joka saattoi osaset paikalleen, niin että katsojasta tuli lähes huomaamattaan osa sosiaalista tapahtumaa tai taideteosta. ”Kun tulette yhteen, on jokaisella jotakin annettavaa”, hän sanoi.

Renvallilla oli jo 1900-luvulla runsaasti näyttelyitä ja projekteja ympäri Suomen. 2000-luvulle tultaessa vauhti kiihtyi ja kansainvälistyi. Hän innostui ensin veljensä Seppo Renvallin kanssa peilipallojen mahdollisuuksista The Ball Show -performancen muodossa ja sitten valokuvista, äänestä ja videoista. Hän teki installaatiota, esityksiä ja lyhytelokuvia ja yhdisti uutta tekniikkaa interaktiivisiin teoksiinsa.

Renvall kehitti uuden taideliikkeen, jota hän kutsui Straight-On-Medicine-taiteeksi. ”Jos elämä murjoo, voi katsoa kännykästään rauhoittavaa videota ja kuunnella sen äänimaailmaa. Samalla mieli elpyy”, hän totesi lyhyiden videoidensa terveysvaikutuksesta.

Markus Renvallin töitä oli mahdollista kokea niin Kampin metroasemalla ja Suomenlinnan saunassa kuin Pietarissa, Oslossa, Islannissa, Meksikossa, Samoalla, Lontoossa, Pariisissa, Wienissä ja Venetsian Biennaalissa.

Innokkaan sulkapalloilijan hengästyttävässä ideointitahdissa syntyi myös Pää pyörälle -taidetapahtuma, jossa osallistujat pyöräilivät eri kohteiden välit Helsingissä ja Espoossa. Lapset olivat aina tervetulleita Markuksen tapahtumiin.

Lapsista ja nuorista tulikin Markuksen pitkäaikaisin ja suurin projekti. Hän kehitti Medialeikin, joka otettiin monien päiväkotien opetusohjelmaan. Siinä lapsi kohtaa median omista lähtökohdistaan ja oivaltaa median merkityksen myös luomalla sitä itse.

Medialeikistä Renvallille myönnettiin taidekasvatuksen tunnustuspalkinto.

Sydämellinen Markus ehti myös toimia monien mediataidejärjestöjen hallituksissa, Muu ry:n hallituksen puheenjohtajana ja Suomen taiteilijaseuran puheenjohtajana 2016–2017. Hänen idearikkautensa ja avoimuutensa hehkui ympärille.

Markusta ja hänen iloisuuttaan jäävät lämmöllä muistelemaan puoliso Eija ja lapset Jonna, Petrus ja Hannes sekä viisi lastenlasta. Ja useat ystävät.

Bello Romano Aallas

Kirjoittaja on Markus Renvallin pitkäaikainen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset