Eila Klemetti 1966–2022

Kauppatieteiden maisteri

Eila Klemetti

15.2. 2:00

Kauppatieteiden maisteri Eila Klemetti kuoli 12. joulukuuta 2022 Kajaanissa 56-vuotiaana. Hän oli syntynyt Ristijärvellä 12. kesäkuuta 1966.

Klemetti kirjoitti ylioppilaaksi Kajaanin Linnan lukiosta 1985. Jo silloin hänessä heräsi kiinnostus eri maiden kieliä ja kulttuureita kohtaan. Opinnot suuntautuivat kohti kansainvälistä uraa, ja hän valmistui ekonomiksi vuonna 1992 Helsingin kauppakorkeakoulusta. Opiskeluvaihdossa Yhdysvalloissa Etelä-Carolinan yliopistossa vuonna 1989 syntyneet ystävyyssuhteet säilyivät tiiviinä näihin päiviin asti.

Klemetti teki pitkän kansainvälisen uran projekti- ja taloushallinnossa vuosina 1996–2020 mm. ABB:llä ja Nokialla sekä loppuvuosina projekteja sekä Applelle ja Googlelle. Asemapaikkoina olivat USA, Singapore ja Saksa. Hän osallistui useaan SAP-toiminnanohjausjärjestelmän kehitysprojektiin. Hän oli myös mukana Applen suomenkielisen Sirin kehittämisessä ja Apple Music -palvelun toimittamisessa.

Johtajana Klemetti edusti hyvin ihmislähtöistä johtamiskulttuuria. Erityisesti hän halusi tukea alaistensa kehitys- ja urapyrkimyksiä. Hän oli sosiaalisesti lahjakas, erittäin pidetty, helposti lähestyttävä, innostava, energinen ja johti esimerkillään. Samalla hän oli suomalaisen sitkeä, ahkera ja työssään tinkimätön.

Vuonna 2011 Nokian muutokset veivät Klemetin ja aviopuolison töihin eri maihin. Koska avioliitto ja päivittäisen elämän jakaminen ”yhessä” oli yksi Eilan tärkeimmistä elämänarvoista, hän irtisanoutui Nokialta ja muutti puolisonsa Jarmon luokse Berliiniin.

Eilan nykyinen koti oli Bedminsterissä, Yhdysvaltain New Jerseyssä. Mutta vaikka hän asui kaukana maailmalla, hän ei unohtanut juuriaan. Eilan mieluisin paikka oli synnyinseudulla Ristijärvellä sijaitseva pieni saunamökki, vanha nukkuma-aitta ja Eilansaari Iso-Pyhäntä-järvellä.

Eila oli auttavainen, toiset huomioiva lämmin ihminen. Hän toi tullessaan positiivisen ja iloisen tuulahduksen, joka tarttui ympärillä oleviin ihmisiin, niin töissä kuin vapaa-ajalla. Eilan sosiaalisuus ja vieraanvaraisuus olivat vertaansa vailla. Sukulaisten ja ystävien vierailut hän valmisteli täydellä sydämellä. Hän huolehti aina puolisostaan, vanhemmistaan ja ystävistään.

Marraskuussa Eila matkusti Saara-äitinsä avuksi Kajaaniin. Siellä hän sairastui kolmannen kerran koronainfektioon, jonka aikana hän menehtyi täysin odottamatta.

Puolison, äidin, kolmen veljen perheineen sekä läheisten, pitkäaikaisten ystävien kokema menetys on valtava ja suru lohduton.

Eilan muistotilaisuuden päätteeksi Jarmo kehotti meitä kaikkia soittamaan kotona Abban Dancing Queenin, kääntämään nupit kaakkoon ja tanssimaan.

Juuri näin Eila olisi halunnut meidän hänet muistavan: iloisena, tanssivana ja laulavana.

Jarmo Kemppainen

Ulla Kiviniemi

Sari Oikarinen

Kirjoittajat ovat Eila Klemetin aviopuoliso sekä ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset