Martti Jänkälä 1935–2022

Diplomi-insinööri

Martti Jänkälä

Diplomi-insinööri Martti Samuli Jänkälä kuoli 29. syyskuuta 2022 Kauniaisissa 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt 31. maaliskuuta 1935 Rovaniemellä.

Lapsuudesta Jänkälä ei ehtinyt nauttia montaakaan vuotta, kun sota alkoi. Sodan jälkeen perhe muutti Helsinkiin, jossa Jänkälä asui aikuistumiseen asti.

Martti Jänkälä avioitui Mairen kanssa vuonna 1961, ja heille syntyi poika Markku vuonna 1962. Perhe asui Kauniaisissa vuosikymmenten ajan.

Suurena tragediana voidaan pitää sitä, että Martti joutui saattamaan hautaan sekä vaimonsa että poikansa lyhyen ajan sisällä, 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Jänkälä opiskeli kemiantekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa. Opinnäytetyönsä hän teki öljyyn liittyen, mistä alkoi hänen pitkä uransa öljy-yhtiö Nesteellä. Jänkälä oli Nesteen ensimmäinen ATK-päällikkö aikana, jolloin ATK-päällikön esikuvia ei ollut olemassa. Hän loi Nesteelle toimivan ATK-osaston perustuen IBM System 360:een.

Jänkälä luovi taitavasti kehityksen vaatimusten keskellä, ja ATK muuttui vähitellen ICT:ksi. Jänkälä oli vaikuttava henkilö ATK-alalla Suomessa, kuten monet luottamustoimet osoittavat.

Alaiset pitivät Jänkälästä esimiehenä ja johtajana paljolti hänen positiivisen ja iloisen luoteenlaatunsa ansiosta. Tietynlainen kurinalaisuus, täsmällisyys ja tunnollisuus olivat Jänkälälle luonteenomaisia. Ymmärrettiin hyvin, että hän myös edellytti samaa alaisiltaan työtehtävissä.

Rakkaita harrastuksia hänelle olivat matkustaminen ja valokuvaus, mistä ovat jääneet jälkeen hänen tuhannet, kauniit valokuvansa vuosikymmenten ajoilta. Jänkälä oli erityisen hyvä muotokuvaaja.

Kun Martti siirtyi eläkkeelle vuonna 1997, terveys yllättäen petti. Hän halvaantui toispuoleisesti ja menetti puhekykynsä kohtauksen seurauksena. Hän pystyi halvauksesta ja afasiasta huolimatta viettämään eläkepäiviään suhteellisen hyväkuntoisena parin vuosikymmenen ajan.

2010-luvulla, lukuun ottamatta viimeisiä sairauden varjostamia vuosia, Martti kävi ystäviensä kanssa usein Kauniaisten seniorien sekä seurakunnan ystäväkerhon tilaisuuksissa ja retkillä.

Martti oli aina huomaavainen, iloinen ja elämänmyönteinen paljosta surusta ja vammastaan huolimatta. Muistamme häntä lämmöllä ja haikeudella.

Vilma Pylkkö

Valto Vuolio

Jaakko Kivinen

Kirjoittajat ovat Martti Jänkälän veljentytär ja työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset