Maija Länsisalo 1946–2023

Toimitusjohtaja

Maija Länsisalo

19.2. 2:00

Toimitusjohtaja Maija Länsisalo (o.s. Suomela) kuoli äkillisen ja nopeasti edenneen sairauden murtamana 27. tammikuuta 2023 Saarijärvellä. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Helsingissä 24. heinäkuuta 1946.

Koska vanhempien asuinpaikka oli tuolloin Saarijärven Lannevesi, isä ehti katsomaan esikoistaan ja ainokaistaan vasta muutaman päivän päästä. Ensivierailulle kukkien kera äiti-Hilkan luokse synnytyssairaalaan saapui Helsingissä opiskeleva ystävä Lannenkylältä, Tarmo Manni. Maija kertoi usein pilke silmäkulmassa tästä elämänsä alkuvaiheesta – hoitajat kun olivat kovasti kehuneet Hilkalle isän komeaa ulkomuotoa.

Manni oli vain yksi Saarijärveltä Suomen kulttuurielämän kaanoniin ponnistaneista henkilöistä, jotka liittyivät usean vuosikymmenen aikana Maija Länsisalon elämään ja tuttavapiiriin. Myös hänen toimittajaisänsä ja kirjastonhoitajaäitinsä osallistuivat aktiivisesti Saarijärven kulttuurielämään.

Saarijärven yhteiskoulun jälkeen Länsisalo jatkoi opintoja Tampereen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa. Samalla alkoi yhteinen matka Pekan, lukioaikana löytyneen sielunkumppanin, kanssa. Opintojen loppuvaiheessa nuoret palasivat Saarijärvelle ja alkoivat luoda omaa työpolkuaan.

Maija Länsisalo täydensi koulutustaan toisella korkeakoulututkinnolla Jyväskylässä ja siirtyi koululaitoksen palvelukseen kielten opettajana. Seuraava askel oli kansalaisopiston rehtorin pesti kunnes oli aika siirtyä opetusalalta Sampo-lehden toimitusjohtajaksi.

Länsisalo tunnettiin aktiivisena kulttuuri-ihmisenä, jota innostivat erityisesti kuvataide, elokuvat ja kirjallisuus. Hän jakoi aviopuolisonsa kanssa kiinnostuksen erilaisiin kulttuureihin ja matkailuun. Yhteiset matkat veivät avioparin Afrikan maista Pohjois-Koreaan, Indonesiasta Bhutaniin. Toukokuun kihlapäivää muisteltiin Pariisissa. Matkaseurana oli usein myös heidän lapsensa Heikki (1978–2016), jonka elämänilossa ja laajassa lukeneisuudessa saattoi huomata samaa henkeä kuin hänen äidissään.

Ystävien seurassa tehdyistä matkoista Savonlinnan oopperajuhlille ja Keski-Euroopan laskettelurinteille muodostui vuosikymmeniä kestänyt perinne. Tennis tuli mukaan yhteiseen harrastuspiiriin, kun kyläkenttien rakennusbuumi saapui Saarijärvelle. Sampo-lehden sponsoroimissa T-paidoissa kisattiin lukuisat Kalmari Open -kisat, jotka huipentuivat yleensä perheen kesämökillä Kalmarissa. Siellä osallistujille tarjottiin erinomaisilla ruoanlaittotaidoilla siunatun Maijan kisapäivällinen.

Maija oli lämmin, ystävällinen, uteliaasti maailmaan suhtautuva ja aktiivinen ihminen, joka piti yllä kestäviä ystävyyssuhteita. Vanhin näistä suhteista syntyi hiekkalaatikolla Lannevedellä kesällä 1947 ja jatkui viimeiseen kädenpuristukseen tammikuussa 2023. Rakkain oli kuitenkin koululuokasta löytynyt aviopuoliso, jonka vierestä lähtö oli turvallinen.

Sirpa Liisa Hast

Kirjoittaja on Maija Länsisalon perheystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset