Raimo Blom 1943–2023

Professori

Raimo Blom

22.2. 2:00

Sosiologian emeritusprofessori Raimo Blom kuoli Tampereella pitkän sairauden murtamana 23. tammikuuta 2023. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Längelmäellä 8. maaliskuuta 1943.

Blom oli oman sukupolvensa merkittävimpiä ja kansainvälisesti näkyvimpiä suomalaisia yhteiskuntatieteilijöitä. Hän teki pitkän uran Tampereen yliopiston sosiologian professorina.

Blom väitteli 1970 luottamuksesta suomalaisten tuomioistuinten puolueettomuuteen. Väitöskirjan tulokset osoittivat oikeuslaitokseen kohdistuvan epäluottamuksen olevan suomalaisten keskuudessa yleistä. Tämä havainto vaikutti oikeuspoliittiseen uudistustyöhön. Blom julkaisi useita tutkimuksia väitöskirjansa aihepiiristä ja oli suomalaisen oikeussosiologian pioneereja.

Blom on tullut tunnetuksi ennen muuta yhteiskuntaluokkia koskevista tutkimuksista. Hänen johtamansa Luokkaprojekti toteutti 1980-luvun alussa mittavan hankkeen osana yli 20 maata käsittänyttä vertailevaa tutkimusta. Blomilla oli teoreettista mielikuvitusta ja kyky pitää monitasoinen hanke loogisena kokonaisuutena. Vuonna 1984 julkaistu Suomalaiset luokkakuvassa on edelleen oman alansa suomalainen perusteos.

Blomin johdolla toteutettiin myös vertailututkimus Neuvostoliiton ja Suomen luokkarakenteista. Neuvostoliiton luokkasuhteita ei aikaisemmin ollut päästy tutkimaan vertailevasta näkökulmasta. 1990-luvun alussa Blom johti pohjoismaista hanketta Baltian maiden yhteiskunnallisesta muutoksesta. Myös työelämän teknologinen muutos kiinnosti Blomia. Hänen johdollaan tutkittiin 1990-luvun loppupuolella ensimmäistä kertaa tietotyötä ja tietotyöläisiä Suomessa.

Rautateiden seppänä työskennelleeltä isältään Blom on perinyt vankat kädet, ja kun Blomilla oli lisäksi tarkka ”pallosilmä” ja sopivan yrmeä pokerinaama, häntä ei juuri peleissä voitettu. Hän pelasi vielä eläkevuosinaankin aktiivisesti tennistä, ja 1970-luvulla hän oli Tampereen yliopiston johtavia pöytätennistaitureita. Viikoittaisiin traditioihin kuuluivat myös ravit ja hevosista pelaaminen.

Blom oli eri vuosikymmenillä päätoimittaja Sosiologia-lehdessä ja pohjoismaisessa Acta Sosiologicassa. Hän opetti sosiologiaa peruskurssista tohtoriopintoihin. Erityisesti oikeus- ja valtioteoriaa käsitelleet luennot olivat kunnianhimoisia ja herättivät innostusta. Raimo ohjasi uransa aikana kymmeniä väitöskirjoja ja toimi vastaväittäjänä yhtä aktiivisesti.

Raimo oli sivistynyt ja avarakatseinen. Hän kuului sukupolveen, joka tunsi paitsi yhteiskuntatieteiden klassikot, myös filosofiaa ja valtioteoriaa, ja lukeneisuus välittyi myös hänen tutkimuksissaan. Raimo suhtautui kriittisesti hierarkioihin ja muodollisuuksiin. Hänelle olimme alusta lähtien kollegoja, emme vain tutkimusapulaisia. Hankkeita suunniteltiin ja tutkimusta tehtiin intensiivisesti, mutta yhtä tärkeää oli, että työn tekemisen piti olla hauskaa. Vapaa-ajalla puhuttiin sosiologiasta, taiteesta ja elämästä.

Jukka Gronow

Markku Kivinen

Harri Melin

Kirjoittajat ovat Raimo Blomin ystäviä ja kollegoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset