Hannu Märkälä 1945–2022

Valtiotieteen tohtori, lähetystöneuvos

Hannu Märkälä

15.2. 2:00

Valtiotieteen tohtori, lähetystöneuvos Hannu Märkälä kuoli vakavan sairauden uuvuttamana Helsingissä 30. joulukuuta 2022. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Lappeella 14. heinäkuuta 1945.

Märkälän lapsuus sodan jälkeen yhdeksänlapsisessa perheessä oli taloudellisesti niukka, mutta ahkeruus ja neuvokkuus kovan työnteon ohella ylläpitivät perheen elantoa. Märkälä pääsi ylioppilaaksi Lappeenrannan lyseosta vuonna 1965. Opinnot Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa sujuivat nopeasti: hän valmistui valtiotieteen kandidaatiksi 1970, lisensiaatiksi 1973 ja valtiotieteen tohtoriksi 1977.

Märkälä opiskeli myös Ohion osavaltionyliopistossa, Yhdysvaltain Columbuksessa vuosina 1975–1976. Väitöskirja käsitteli Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain joukkotiedotuksen välittämää ihmiskuvaa. Se edellytti opiskelua ja tutkimusta Moskovassa ja Yhdysvalloissa.

Tutkimuksestaan käsin Märkälällä oli erityinen taito ymmärtää ihmisen haurautta. Tämä ilmeni myös hänen kiinnostuksenaan toimia kirkon diakoniatyössä. Vaihtoehtoina väitöstilaisuuden jälkeen olivat stipendi Yhdysvalloissa tai diplomaattiura ulkoasiainministeriössä. Valinta osui vuoden 1977 ulkoasiainministeriön kansainvälisten asioiden valmennuskurssiin (Kavaku).

Vuonna 1979 Märkälä sai Suomen Akatemian stipendin Neuvostoliiton Tiedeakatemiaan Moskovassa. Sieltä hän siirtyi Moskovan suurlähetystöön vuoden 1980 olympia-avustajaksi, ja ura jatkui suurlähetystön lehdistöavustajana vuosina 1981–1983. Diplomaattiura eteni ulkoasiainsihteerinä ja lähetystöneuvoksena Lontoon suurlähetystössä 1989–1993. Suomessa hän toimi lähetystöneuvoksena lehdistö- ja kulttuuriosastolla 1994–1998.

UM-uran ja eläkkeelle siirtymisen jälkeen Hannun taideharrastus nousi entistä näyttävämpään rooliin. Veistos- ja piirrosnäyttelyitä oli pidetty muun muassa Lappeenrannassa ja Lontoossa. Hänen viimeisin oma näyttelynsä oli Canberrassa, jossa perhe asui vuosina 2001–2005. Emma-tyttären ja Hannun yhteinen taidenäyttely pidettiin marraskuussa 2021. Näyttely sisälsi Hannun pastellitöiden lisäksi hänen ja Emman yhteistyön tuloksena syntyneitä piirroksia.

Hannu tunnettiin vitsien ja tarinoiden kertojana. Hän halusi saada ihmiset nauramaan ja näkemään elämän kauneuden, sen nurjaa puolta unohtamatta. Hannu oli ahkera kotikokki ja varmisti aina, että kattilat syötiin tyhjiksi. Hän välitti läheisistään vilpittömästi ja oli aina aulis auttamaan ahdingossa olevia.

Hannun lähipiiriin kuuluvat Anneli-puolison lisäksi lapset Emma, Venla ja Tatu perheineen.

Venla Märkälä

Markku Tapio

Ullamaija Kivikuru

Kirjoittajat ovat Hannu Märkälän tytär, ystävä ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset