Ossi Ahlapuro 1939–2023

Näyttelijä

Ossi Ahlapuro

16.2. 2:00

Näyttelijä ja laulaja Ossi Ahlapuro kuoli 29. tammikuuta 2023 Helsingissä nopeasti edenneeseen syöpäsairauteen. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Viipurissa 18. heinäkuuta 1939.

Evakkoperheessä kasvanut Ahlapuro vietti lapsuutensa Tampereella ja Helsingin Kalliossa. Hänen rautateillä työskennellyt isänsä oli pelimanni ja rakensi viuluja. Ahlapurokin aloitti lapsena viulunsoiton, ja jo nuorena hän päätti ryhtyä näyttelijäksi ja laulajaksi. Näyttelijöiden työtä hän näki työskennellessään 1950-luvun loppupuoliskolla elokuvateatteri Kalevan paikannäyttäjänä ja vahtimestarina.

Vuonna 1961 Ahlapuro pääsi laulajaksi Ison Roobertinkadun Se-elokuvateatterin rock’n’roll-show’hun. Show’n manageri Helge Siimes kiinnitti huomiota Ahlapuron lavaesiintymiseen ja vinkkasi hänestä Ossi Elstelälle, joka johti Punainen mylly -revyyteatteria. Elstelä palkkasi Ahlapuron Kylän heittiö -laulunäytelmän päärooliin.

Ahlapuro pyrki kertaalleen teatterikouluun muttei päässyt sisälle. Näyttelijäura eteni kuitenkin Punaisesta myllystä Teatteri Jurkkaan ja sieltä Kotkan kaupunginteatteriin. Vuonna 1967 Ahlapuro aloitti Radioteatterissa, jossa hän työskenteli lopulta 36 vuotta. Teatterin suosituimpia kuunnelmasarjoja oli Kantolan perhe. 29 vuotta jatkuneessa sarjassa Ahlapuro ehti näytellä useampaa roolia.

Radioteatterin rinnalla Ahlapurolla jäi aikaa laulu-uralle iltaisin ja viikonloppuisin. Ritva Oksasen kanssa levytetty laulu Maria Isabel oli menestys, ja Ahlapuro pääsi vuonna 1970 tekemään lp-levyn ensimmäisenä suomalaisena näyttelijänä.

Televisiossa Ahlapuro näytteli muun muassa vuonna 1969 Pidättekö ostereista -sarjassa. Sen toisen osan lopussa Ahlapuron jäätyneet kasvot näkyivät arkkupakastimessa, mikä jäi monen katsojan mieleen. 1970-luvulla hän juonsi televisiossa puolentoista vuoden ajan Lauantaitansseja.

Piirrettyjen dubbaamisen Ahlapuro aloitti Aristokatit-elokuvan Thomas O’Malleyn roolista. Myöhemmin hän antoi äänensä muun muassa Notre Damen kellonsoittajan Frollolle, ja vielä vuonna 2010 hän oli Toy Story 3 -elokuvan Virnu-hahmo. Ahlapuro ehti näytellä urallaan noin tuhat roolia.

Kreikasta tuli Ahlapurolle tärkeä maa sen jälkeen, kun hän vieraili maassa ensi kertaa vuonna 1977. Hän esiintyi Kreikassa yli 60 kertaa ja levytti kreikkalaisia lauluja. Ahlapuro teki viime vuosiin asti satunnaisesti trubaduurikeikkoja ja spiikkasi mainoksia. Hänen äänensä pysyi tuttuna nuoremmille myös vanhoilta lastenlevyiltä, joilla hän kertoi satuja ja lauloi.

Ihmisenä Ahlapuro oli äärettömän lämmin ja hyväsydäminen. Hän oli uskollinen ystävilleen, kollegoilleen ja perheelleen. Vapaa-aikanaan Ahlapuro harrasti vanhojen ulkomaisten ja kotimaisten elokuvien katselua. Hän kuunteli myös mielellään kaikenlaista musiikkia.

Ahlapuron lähipiiriin kuuluvat kolme tytärtä, kuusi lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta.

Mikko Mattlar

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset