Esko Nuuttila 1926–2023

Toimitusjohtaja

Esko Nuuttila

1.3. 2:00

Toimitusjohtaja Esko Nuuttila kuoli Pyhtäällä 1. helmikuuta 2023. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Lahdessa 30. toukokuuta 1926.

Esko Nuuttilan Arvo-isä perusti vuonna 1930 autoliikkeen Kotkaan. Nuori Esko saikin sieltä varmasti bensiini-injektion suoneensa.

Nuoruudessaan Nuuttila harrasti liikuntaa monessa muodossa; melontaa, koripalloa, jääpalloa ja jalkapalloa. Myös lennokkiharrastus ja kuorotoiminta Kotkan Lyseon kuoropojissa loivat pohjaa myöhemmille tekemisille. Varttuneempana hän lauloi Kotkan Laulumiehissä. Liikuntaa hän sai metsästys- ja kalastusharrastuksesta sekä golfista ja keilailusta, jota hän myös opetti.

Toisen maailmansodan aikana Nuuttila pääsi Kauhavalle lentosotakouluun, jossa hänet varusmiehenä koulutettiin hävittäjälentäjäksi. Sodan päättyminen keskeytti koulutuksen, joka saatettiin päätökseen sodan jälkeen 1947. Ohjaajan lentomerkki tuli tatuoiduksi hänen sieluunsa.

Lentäjäuran sijaan autot veivät miehen mennessään. Isän autokauppa ja korjaamo tarjosivat moottorivoimasta kiinnostuneelle Nuuttilalle tulevan leipäpuun. Liikemiesten kauppaopiston ja Ruotsissa suoritetun työharjoittelun jälkeen oli Kotkan Autotuonti Oy Nuuttilan työpaikka ja identiteetti. Isän luopuessa firman vetämisestä sai Esko toimitusjohtajan tehtävän.

Autot olivat Eskolle paitsi työ, myös elämän tärkein harrastus. 1960-luvun alusta ralli muodostui hänen päälajikseen 20 vuoden ajaksi. Rallissa kartanlukijana toimi pitkään Eskon läheinen veli Eero. Tämän siirtyessä kuljettajan paikalle, karttureina olivat muun muassa Eskon pojat Esa ja Olli.

Esko veti Suomessa 1970-luvulla rallimenestystä kahminutta Opel-tiimiä, jossa ajoi Eskon, Eeron ja Esan lisäksi Suomen eturivin kuljettajia.

Moottorit kuljettivat Nuuttilaa myös vesillä. Hän oli Kotkan Pursiseuran kantavia moottorivenevoimia. Hän perusti aikanaan kuuluisat Kalarannan ajot Kotkassa yhdessä veneilyn legendan Jaakko Kiiskin kanssa. Esko myös kilpaili veneillä eri kilpailumuodoissa. Auto- ja veneharrastuspiirien lisäksi lukuisat autoalan alueelliset ja valtakunnalliset järjestöt tulivat hänelle tutuksi.

Nuuttilan seuraelämä oli aktiivista ja ajoittain railakasta. Vaimonsa Sannin kanssa he järjestivät tiuhaan juhlia, joissa laulettiin Georg Malmsténin sävelmiä. Ystäväpiiri oli laaja, ja joka viikko jollakin ystäväpariskunnalla oli juhlat.

Pyhtää oli Nuuttilalle tärkeä paikka. Toisen maailmansodan aikaan hänen perheensä hankki sieltä vapaa-ajankodin, ja 1950-luvulla hän rakensi sinne oman kesäpaikan. Myöhemmin hän rakensi Pyhtäälle vielä toisen vapaa-ajankodin, jossa hän myöhemmin asui pysyvästi elämänsä loppuun asti. Viimeisinä vuosinaan jalat eivät enää kantaneet, mutta aktiivisesti hän seurasi tv:stä ja internetistä rallia ja formulaa.

Eskon lähipiiriin kuuluu hänen poikansa perheineen.

Olli Nuuttila

Kirjoittaja on Esko Nuuttilan poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset