Rainer Nihtilä 1929–2023

Diplomi-insinööri

Rainer Nihtilä

22.2. 2:00

Diplomi-insinööri Rainer Nihtilä kuoli Espoossa 11. tammikuuta 2023. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Helsingissä 16. elokuuta 1929.

Nihtilä kuului sukupolveen, joka koki sodan ja sen seuraukset ja oli mukana rakentamassa Suomen hyvinvointia.

Nihtilä syntyi eversti Valo Nihtilän perheeseen. Sodan aikana hän toimi sotilaspoikana ja nuoresta iästään huolimatta vastasi koko kerrostalon turvallisuudesta. Sotilaspojan tehtäviin kuuluivat ilmavalvontatehtävät. Isänsä ollessa vankeudessa asekätkennän takia vuosina 1945–1948 hän vieraili vankilassa päivittäin toimien isän ja muiden vankien kuriirina.

Nihtilä tuli ylioppilaaksi Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1948. Hän valmistui Teknillisen korkeakoulun teknisen fysiikan osastolta diplomi-insinööriksi 1955. Opiskeluaikoina löytyi myös elämänkumppani Eila Alesto. Nuoripari vihittiin 1956, ja perheeseen syntyivät lapset Jaana ja Jukka. Sotilasarvoltaan Nihtilä oli luutnantti.

Yli 30-vuotisen elämäntyönsä Nihtilä suoritti Suomen Sokerissa (myöh. Cultor). Hänen vastuualueenaan oli uran alkuvaiheessa yhtiön tehdassuunnittelu. Myöhemmin hän toimi yhtiön teknisenä johtajana ja hallituksen jäsenenä.

1970–1980-lukujen aikana Suomen Sokeri kehittyi merkittäväksi kansainväliseksi sokerikemialliseksi ja biokemialliseksi tekijäksi. Rainer Nihtilän vankka osaaminen ja johtaminen olivat oleellinen osa hankkeiden onnistumista.

Työstään ksylitolin kehittämisessä ja kaupallistamisessa Nihtilä sai Suomen Itsenäisyyden Juhlarahaston Sitran innovaatiopalkinnon.

Nihtilän elämäntyötä leimasi yhtiön kansainvälistäminen ja hänelle muodostui laaja kansainvälinen verkosto. Kollegat ja alaiset muistavat hänet selkeänä johtajana ja esikuvana, joka luotti alaisiinsa. Eläkkeelle jäämisen jälkeen Rainer jatkoi vielä työuraansa Tokiossa Nippon Cultorin hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Rainer oli hyvin isänmaallinen ja toimi mm. Espoon Sotaveteraanien Tukineuvoston puheenjohtajana ja oli järjestämässä vuotuista tukikonserttia Kaartin soittokunnan kanssa. Varsinaiseksi eläkeajan harrastukseksi muodostui perheen kesäpaikka Keiteleen rannalla.

Bengt Lindholm

Peter Norrman

Kirjoittajat ovat Rainer Nihtilän kollegoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset