Arto Saure 1935–2022

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti, hormonitutkija

Arto Saure

24.2. 2:00

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti Arto Saure kuoli Helsingissä 16. marraskuuta 2022. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Viipurissa 19. marraskuuta 1935.

Savonlinna oli Sauren koti- ja koulukaupunki. Hän toimi aktiivisesti Savonlinnan lyseon teinikunnassa. Ylioppilaskirjoitusten ja merisotakoulun jälkeen Saure lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan biologiaa sekä työskentelemään Helsingin Naistenklinikan laboratoriossa aloitettujen hormonitutkimusten parissa.

Filosofian kandidaatiksi Saure valmistui 1962 ja lääketieteen lisensiaatiksi 1967. Hän kirjoitti väitöskirjansa istukan hormoneista ja sai lääketieteen ja kirurgian tohtorin arvon 1973. Hän toimi apulaisprofessorina 1974–1977 ja 1980 ja lääketieteellisen biologian dosenttina vuodesta 1977 eläköitymiseensä saakka.

Saure oli Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opettajana kaikkiaan 30 vuotta ja osa-aikaisena yksityislääkärinä 34 vuotta (1971–2005) Helsingin Lääkärikeskuksessa.

Tieteen tekemiseen avautui uusi innostava näkökulma, kun Saure valittiin vuonna 1977 Akzo Nobel N.V. lääkedivisioonan Suomen yhtiön Organonin lääketieteelliseksi johtajaksi. Valmiina oli työnantajan rahoittama hormonitutkimukseen perehtynyt pätevä tiimi, jota nyt kasvatettiin. Tulokset saavuttivat kansainvälistä huomiota.

Varsinaiseksi elämäntyöksi Saurelle muodostui hormonitutkimus ja sen ammatillisen ja kansantajuisen tiedon levittäminen. Tutkimusjulkaisuja hänelle kertyi toista sataa ja tutkimusten aihepiiri laajeni hormonien aineenvaihdunnasta ja niiden säätelystä myös hormonihoitojen kehittämiseen.

Lääkärinä Saure näki, ettei valistus ollut saavuttanut hormonitasapainon kanssa kipuilevia vaihdevuosi-ikäisiä naisia eikä kaikkia lääkäreitäkään. Sauren kirjoittama kansantajuinen kirja Nainen ja hormonit (1985) tuli tarpeeseen. Siitä julkaistiin useita päivitettyjä painoksia sekä myös saksankielinen painos 1989.

Ikääntyneiden miesten hormonaalisia ongelmia käsittelevän symposiumin Saure organisoi ensimmäisenä Suomessa. Kirja Ikääntyvä mies ja hormonit ilmestyi 1999. Kirjan vastaanotto osoitti tiedon puutteen myös miehillä. Saure oli kysytty esitelmien pitäjä sekä luennoitsija kansalaisyhdistyksissä ja kollegojen piirissä ympäri Suomen.

Arto Saure oli vanhan ajan herrasmies, aina valmiina auttamaan. Pitkien työpäivien vastapainona ja rentouttajana toimi klassinen musiikki, jazz , lukeminen ja ulkona liikkuminen.

Yli 65 vuotta kestänyt avioliitto oli solmittu Salme Loikkasen kanssa vuonna 1957. Perheeseen syntyivät poika ja tytär, Juhani ja Katja, sittemmin kolme lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta.

Kesämökki Karjalohjalla, Pyhälammin rannalla oli Arton mieluisin luonto-, luku- ja nikkarointipaikka. Myös lapsenlapsille se oli idylli, jossa sammakonpoikasiakin kuljetettiin esiliinan taskussa kuivasta kosteampaan paikkaan.

Onerva Pekkonen

Matti Pellinen

Salme Saure

Kirjoittajat ovat Arto Sauren työtovereita sekä puoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset