Ilkka Sarén 1940-2022

Shakinpelaaja, faktori

Ilkka Sarén

27.2. 2:00

Shakin Fide-mestari Ilkka Sarén kuoli 82-vuotiaana Vantaalla 24. joulukuuta 2022. Hän oli syntynyt 16. toukokuuta 1940 Helsingissä.

Sarén kuului maan johtaviin shakin pelaajiin ja oli arvostettu mestari klassisessa peli-, pika- ja tehtäväshakissa. Maailman shakkiliitto Fide myönsi hänelle pelishakin Fide-mestarin arvon ja Suomen shakkiliitto hopeisen ansiomerkin vuonna 1990.

Sarén varttui työläisperheessä Helsingin Eirassa ja Töölössä kahden nuoremman sisarensa kanssa ja kävi Norssin poikakoulun. Ensikosketus shakkiin syntyi, kun hän 10-vuotiaana sai joululahjaksi pelin ja lumoutui heti sen kiehtovasta maailmasta.

Ilkka aloitti ahkeran shakki-kirjojen opiskelun ja piti siskojaan harjoitusvastustajina. Shakki sai otteen eikä enää päästänyt irti.

Suomalaiseen Shakkikerhoon Sarén liittyi 17-vuotiaana ja hän oli kerhon jäsen yli 60 vuotta ja varapuheenjohtaja yli 20 vuotta.

Sarén arvosti suuresti shakkiyhteisön parissa viettämäänsä aikaa. Shakki tarjosi mielenkiintoisia haasteita ja mahdollisuuksia nähdä maailmaa ja pelata eri maiden huippujen, mm. ex-maailmanmestari Anatoli Karpovin kanssa.

Nuorten Suomen mestaruuden Sarén voitti 19-vuotiaana vuonna 1959 ja nousi kahden vuoden kuluessa shakkimestariksi. Miesten Suomen mestaruuden hän saavutti vuonna 1971, ja seurannut vuosikymmen oli hänen ja kerhon valta-aikaa.

Huipulla Sarén oli myös pikashakissa, jossa hän voitti joukkueiden Suomen mestaruuden seitsemän kertaa. Yhteensä erilaisia SM-mitaleja hänelle kertyi 60-vuotisella kilpauralla yli 30, joista 17 oli kultaisia.

Suomea Sarén edusti useissa maaotteluissa, Fiden Forssan alueturnauksessa 1972 ja kolmissa shakkiolympialaisissa: Skopjessa 1972, Haifassa 1976 ja Buenos Airesissa 1978. Vielä 2000- ja 2010-luvuilla hän pelasi Suomen joukkueessa senioreiden EM-kilpailuissa.

Tehtäväshakki oli lähellä Ilkan sydäntä. Hän oli aktiivisesti mukana Suomen tehtäväniekkojen toiminnassa ja laati korkealuokkaisia tehtäviä. Maailman parhaiden shakkitehtävien joukossa Fide-albumissa on yksi Ilkankin tehtävä.

Siviilissä hän oli painoalan ammattilainen ja teki 40-vuotisen työuran Sanoma Osakeyhtiössä juoksupojasta faktoriksi. Hän oli myös käynnistämässä maan työpaikkashakkitoimintaa ja perusti Sanoman shakkikerhon.

Luonteeltaan Ilkka oli rauhallinen ja hienotunteinen. Hän ei koskaan tehnyt numeroa itsestään, mutta oli vahvasti läsnä keskustelua kuunnellen. Maailman menossa Ilkka pysytteli hyvin ajan hermolla.

Perhe- ja ystäväpiirissä hänet tunnettiin ehtymättömänä tietolähteenä, innokkaana penkkiurheilijana ja ruokakulttuuria arvostavana.

Hänen lähipiiriinsä kuuluivat sisaret Raija ja Riitta perheineen.

Seppo Aakio

Marika Tuominen

Kirjoittajat ovat Ilkka Sarénin shakkiystävä ja sisaren tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset