Pentti Kulmala 1948–2023

Yrittäjä, liikemies

Pentti Kulmala

26.2. 2:00

Liikemies ja yrittäjä Pentti Kulmala kuoli Turussa, 27. tammikuuta 2023 lyhyen sairaalassaolon jälkeen. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Porissa 17. kesäkuuta 1948. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Kokemäenjoen varrella Porissa.

Kulmala oli ulospäin suuntautunut joukkueurheilija, jolle jalkapallo ja varsinkin jääkiekko olivat omimmat lajit. Myös purjehdus veti miestä puoleensa jo nuoruusvuosina, ja ensimmäinen purjevene syntyi omin käsin jo 1970-luvulla.

Hän arvosti kotimaista veneenrakennusta sekä puutyötä ja ehti omistaa kaksi Swan-venettä ja toimia myös Siltala Yachts -yhtymässä markkinointijohtajana.

Kulmalan työuran voi jakaa kahteen osaan. Insinööriopintojen jälkeen hän suuntautui kansainvälisiin markkinointi- ja johtotehtäviin. Hänellä oli hyvä kielitaito, jota hän kehitti koko uransa ajan.

Yrittäjäksi hän siirtyi vuonna 2001, ja hän teki uransa jälkimmäisen puoliskon töitä pääomasijoittajana oman yrityksensä kautta Helmet Capital Oy:n partnerina sekä sijoituskohteiden hallituksissa aktiivisesti kuolemaansa saakka.

Kulmala jätti vahvan jäljen liike-elämään, ja hänen kanssaan työskennelleet muistavat hänet erityisesti herrasmiehenä, joka syttyi haasteista ja piti huolta omistaan, motivoi ja palkitsi, oli antelias ja auttavainen.

Pentti oli myös vaativa, mutta hän yhtä lailla antoi arvoa suoruudelle, rehellisyydelle ja ahkeruudelle. Ja mikä tärkeintä: Pentin kädenpuristukseen saattoi luottaa – se mitä sovittiin, siitä myös pidettiin kiinni.

Pentti Kulmala suuntautui aina kohti ihmisiä ja hän nautti sosiaalisista tilanteista. Hän sai energiaa muista ja muut saivat sitä hänestä. Pentti huokui positiivisuutta, hyväntuulisuutta ja elämänmyönteisyyttä, joten ei ihme, että hänen ystäväjoukkonsa oli laaja läpi elämän.

Hän eli ja hengitti bisnesmaailman ilmaa, mutta hänet tunnettiin myös Lapin-kävijänä ja purjehtijana. Saaristomeri oli sielunmaisema, jossa Pentti vietti vapaa-aikaansa ystävien ja perheen kanssa.

Pentille oli tärkeää, että perhe kokoontui säännöllisesti yhteisten aterioiden ääreen. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat vaimo, kaksi lasta sekä kaksi lastenlasta.

Hannele Kulmala

Janne Martti

Ari Hautala

Kirjoittajat ovat Pentti Kulmalan puoliso, liikekumppani ja työtoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset