Sirkka Lauri 1939–2023

Professori

Sirkka Lauri

3.3. 2:00

Professori Sirkka Lauri (o.s. Ihalainen) kuoli Helsingissä 5. tammikuuta 2023 83-vuotiaana. Hän syntyi Ilmajoella 17. maaliskuuta 1939.

Ylioppilaaksi Sirkka Lauri kirjoitti Kuopiossa 1958, valmistui sairaanhoitajaksi 1961 ja terveydenhoitajaksi 1963 Helsingin sairaanhoito-opistosta. Hän muutti Joensuuhun aviomiehen työn perässä, ja jatkettuaan opintojaan hän valmistui filosofian maisteriksi 1972, lisensiaatiksi 1976 ja tohtoriksi 1979 lastenneuvolatyötä käsitelleellä väitöskirjallaan.

Sirkka laurin elämään vaikutti hänen miehensä menehtyminen muutamassa kuukaudessa nopeasti edenneeseen sairauteen 1982. Hän jäi kolmen lapsen yksinhuoltajaksi. Perhe muutti Kuopioon Laurin tultua nimitetyksi uuteen terveyden- ja sairaanhoidon apulaisprofessuuriin 1983, ja parin vuoden päästä Suomen ensimmäiseen hoitotieteen professorin virkaan Kuopion yliopistossa.

Hän siirtyi professoriksi Turun yliopistoon 1988, jossa hän toimi hoitotieteen koulutuksen pioneerina ja laitoksen johtajana eläköitymiseensä asti. Hänet promovoitiin Kuopion yliopiston kunniatohtoriksi 2010.

Sirkka Laurin tutkimus keskittyi hoidolliseen päätöksentekoon. Hän kehitti sekä päätöksentekoteoriaa että päätöksenteon arviointia terveydenhuollon eri konteksteissa. Hän oli rohkea edelläkävijä. Hän oli perustamassa Hoitotieteiden tutkimusseuraa, toimi ensimmäisen alan lehden (Hoitotiede) päätoimittajana sekä Tutkiva Hoitotyö -lehden aloitteentekijänä ja päätoimittajana.

Sirkka Laurin johdolla alkoi Hoitotieteen valtakunnallinen tohtorikoulutus, ja Turun yliopistossa hän käynnisti uutena hoitotieteen kliinisen asiantuntijuuskoulutuksen. Sirkalla oli lukuisia luottamustehtäviä ja vahvat kansainväliset yhteydet.

Sirkka oli tuottelias oppikirjojen ja tieteellisten julkaisujen kirjoittaja. Hänen vahvan näkemyksensä mukaan hoitotieteen tutkimuksen on oltava yhteydessä käytäntöön ja yhteiskuntaan. Hän korosti interventiotutkimusten hyötyä, oli maamme ensimmäisiä sivutoimisia ylihoitajia ja osallistui käytännön kehittämistyöhön. Hän ohjasi mittavan määrän väitöskirjatöitä ja ohjattavista kuusi on alan professoreita maassamme.

Ohjaajana Sirkka oli innostava ja reilu, rakentavasti kriittinen ja huomioi aina ohjattavan perheen. Tärkeää hänelle oli tutkijan kyky esittää innovatiivisia kysymyksiä. Kollegana hän tuki itsenäistä ajattelua ja edisti yhteistä hyvää. Sirkka Laurin jälki hoitotieteeseen onkin ainutlaatuinen.

Eläköidyttyään Sirkka muutti Helsinkiin, lähemmäs läheisiään ja ystäviään. Hän nautti lapsenlapsistaan ja ”muskaripäivistä”. Sirkka oli myös ahkera teatterin, oopperan ja konserttien kuluttaja.

Katri Vehviläinen-Julkunen

Elina Haavisto

Helena Leino-Kilpi

Kirjoittajat ovat Sirkka Laurin professorikollegoja ja entisiä oppilaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset