Raimo Tiilikainen 1939–2023

Kommodori, kansanedustaja

Raimo Tiilikainen

3.3. 2:00

Kommodori evp, kansanedustaja Raimo Taisto Johannes Tiilikainen kuoli 18. tammikuuta 2023 Espoossa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Helsingissä 13.huhtikuuta 1939.

Tiilikainen valmistui meriupseeriksi 1961 ja yleisesikuntaupseeriksi 1973. Uransa alun Tiilikainen palveli Merivoimissa mm. miinalaivapäällikkönä sekä Miinalaivueen komentajana.

Tiilikaisen meripelastajaura alkoi, kun hän siirtyi 1980 palvelemaan Rajavartiolaitosta perustetun meripelastustoimiston päällikkönä. Meripelastusta kehitettiin voimakkaasti 1970-luvulla. Keskustelua herättivät erityisesti lukuisia uhreja vaatineet Viikinki-veneen sekä kuivalastialus Malmin haaksirikot. Kansainvälistä meripelastusta yhdenmukaistettiin yleissopimuksella merialueen etsintä- ja pelastuspalvelusta.

Tiilikaisen johdolla luotiin keskeiset perusteet Suomen meripelastustoiminnan järjestelyiksi. Meripelastusohje valmistui 1981 ja meripelastuslaki 1982. Vuosikymmenen loppuun mennessä oli sovittu meripelastusyhteistyön käytännöt naapurimaiden kanssa.

Saaristomeren merivartioston komentajaksi Tiilikainen nimitettiin 1988 ja hän pääsi käytännössä johtamaan sekä kehittämään luomaansa meripelastusjärjestelmää. Komentajana hänet opittiin tuntemaan vaativana johtajana, joka huolehti alaisistaan hyvin.

Syyskuussa 1994 hän joutui elämänsä suurimpaan haasteeseen. Autolautta Estonia upposi Suomen meripelastusalueella ja pelastustoimet johdettiin Meripelastuskeskus Turusta. Komentaja Raimo Tiilikaisesta tuli pelastustoimien johdon määrätietoiset ja samalla voimakkaan inhimilliset kasvot. Hänen johdollaan tehtiin kaikki, mikä vaikeissa olosuhteissa oli mahdollista.

Reserviin siirryttyään Tiilikainen toimi kansanedustajana vuosina 1995–1999 edustaen Uudenmaan läänin vaalipiiriä RKP:n eduskuntaryhmässä. Hän oli Suomen meripelastusseuran toiminnanjohtaja vuosina 2000–2004. Hänellä oli lisäksi lukuisia luottamustehtäviä.

Vapaa-aikanaan Tiilikainen viihtyi erilaisissa käden taitoja vaativissa harrasteissa. Viimeiselle matkalleen hän lähti käytännössä pihapiirin rakennustyömaalta. Hänen monipuolisiin harrastuksiinsa kuuluivat myös niin mehiläisten hoito kuin 1. basson kantava laulu kaaderilaulajissa. Myös metsästys ja golf olivat lähellä sydäntä.

Tiilikainen on saanut ansioistaan lukuisia huomionosoituksia kuten Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkin sekä Viron Marianmaan ritarikunnan suurristin. Suomen Meripelastusseura on nimennyt hänet kunniameripelastajaksi.

Tiilikaisen lähipiiriin kuuluivat vaimo ja kolme lasta läheisineen.

Jaakko Smolander

Marko Tuominen

Kirjoittajat ovat Raimo Tiilikaisen kollegoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset