Markus Troberg 1951–2022

Varatuomari

Markus Troberg

6.3. 2:00

Varatuomari ja asianajaja Markus Troberg kuoli Helsingissä 2. joulukuuta 2022 Alzheimerin taudin murtamana. Hän oli 71-vuotias, syntynyt 5. huhtikuuta 1951 Turussa.

Troberg aloitti lakiopintonsa Helsingin yliopistossa ja suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon 1974 vain 22 vuoden iässä. Hän opiskeli myös Svenska Handelshögskolanissa, josta valmistui diplomiekonomiksi 1977. Samana vuonna hänestä tuli varatuomari. Hän jatkoi opintojaan Dallasissa SMU:ssa, jossa hän suoritti Master of Corporate Law -tutkinnon 1979.

Troberg aloitti juristiuransa Crohns & Reims-, Roschier-Holmberg & Waselius- ja Cleary Gottlieb Steen & Hamilton -asianajotoimistoissa. Erityisesti aika Clearyllä Brysselissä 1979 vaikutti Trobergin näkemykseen siitä, miten asianajotoimintaa tuli harjoittaa liikejuridiikan vaativimmassa segmentissä.

Elämäntyönsä Troberg teki asianajotoimisto Dittmar & Indreniuksella, jossa hän toimi vuodesta 1980 aina eläköitymiseensä saakka 2009.

Kun Troberg aloitti D&I:lla, toimistolla oli viisi juristia. Hänestä tuli toimiston osakas jo 1981. Troberg pääsi hyödyntämään 1980-luvulla verrattain harvinaista kansainvälistä kokemustaan ja edisti osaltaan D&I:n asiakaskunnan kansainvälistymistä.

D&I:n osakkaana Troberg oli visionääri. Hän oli nähnyt, miten liikejuridiikkaa harjoitettiin ”suuressa maailmassa” ja halusi kehittää toimistoa kansainvälisten esikuvien mukaisesti. Hän korosti selkeän strategian merkitystä ja hänenHufvudstadsbladetissa julkaistu kommenttinsa siitä, miksi toimisto ei hoitanut konkurssipesiä eli pitkään: ”Me olemme kirurgeja, emme patologeja.”

Trobergilla oli selkeä näkemys siitä, miten asianajotoimintaa tuli harjoittaa ja miten laajoja toimeksiantoja tuli hoitaa. Hän oli luotettu neuvonantaja merkittäville suomalaisille perheyhtiöille ja edisti niiden kansainvälistymistä. Hänellä oli myös kansainvälisiä päämiehiä, joita hän avusti heidän etabloituessaan Suomeen ja ostaessaan liiketoimintoja Suomessa. Hän toimi muun muassa asiamiehenä kun ensimmäinen kansainvälinen pankki etabloitui Suomeen.

Trobergilla oli ainutlaatuinen kyky löytää monimutkaisista kokonaisuuksista olennainen.

Markus oli kollegoidensa keskuudessa pidetty. Hän inspiroi ja osoitti aina nuoremmille kollegoilleen kunnioitusta ja luottamusta. Vaikka Markuksen vaatimustaso oman työnsä ja toimiston osalta olivat korkealla, hän ymmärsi, että elämässä on muutakin. Hän piti arvossaan sitä, mistä tänään käytettäisiin termiä work–life balance. Markus painotti perheen ja jatkuvuuden merkitystä elämässä.

Markus oli karismaattinen ja nopeaälyinen, ja hänellä oli hyvä huumorintaju. Hän kykeni keventämään tunnelmaa vakavinakin hetkinä ja sai usein muut, ja itsensäkin, nauramaan.

D&I:n lisäksi perhe oli Markukselle elämän keskipiste. Matkat ja purjehdukset vaimo Hannelen ja lasten Marian ja Henrikin kanssa olivat aina vuoden kohokohtia. Taide, musiikki ja estetiikka sekä liikunta olivat myös tärkeitä Markukselle. Myöhemmin hän nautti suuresti seuratessaan lastenlastensa kasvua.

Tom Pettersson

Jan Ollila

Anders Carlberg

Kirjoittajat ovat Markus Trobergin entisiä kollegoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset