Pirkko Koskiniemi 1945–2022

Neuropsykologi

Pirkko Koskiniemi

4.3. 2:00

Neuropsykologi Pirkko Koskiniemi kuoli 1. marraskuuta 2022 Helsingissä 77-vuotiaana. Hän oli syntynyt 26. helmikuuta 1945 Laihialla.

Koskiniemi lähti lukion jälkeen opiskelemaan psykologiaa Turun yliopistoon. Työelämä vei hänet ensin Joensuuhun ja sieltä Kajaaniin. Koskiniemi toimi aluksi ammatinvalintapsykologina, kunnes kiinnostui psykoterapiasta.

Kajaanista hän muutti Kokkolaan, jossa asui 25 vuotta. Toimiessaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalan psykiatrian poliklinikalla hän suoritti psykoterapeutin tutkinnon. Myöhemmin hän siirtyi neurologian poliklinikalle ja kouluttautui Helsingin yliopistossa neuropsykologiksi. Koskiniemi teki lisensiaattityön alkavan dementian ensimmäisistä oireista.

Hän toimi Keski-Pohjanmaalla johtavana psykologina siihen asti, kunnes muutti 1998 Helsinkiin. Hänen viimeisin virkansa oli neuropsykologina Kuntoutussäätiöllä, jossa hän oli 66-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen hän piti vielä yksityisvastaanottoa.

Vuonna 2017 Koskiniemi sairastui syöpään. Hän oli aina harrastanut liikuntaa, ja hyvän peruskuntonsa ansiosta hän eli vielä monta vuotta hyvää, aktiivista elämää.

Koskiniemi suhtautui sairauteensa rauhallisesti. Siihen varmasti vaikutti hänen vahva kristillinen uskonsa. Hän toimi myös Pitäjänmäen seurakunnan vapaaehtoistyössä. Pirkolla oli tarve auttaa muita ihmisiä. Hänellä oli laaja ystäväpiiri, ja hän jaksoi kuunnella ystävien huolia vielä silloinkin, kun omat voimat alkoivat heikentyä. Ystävät olivat hänelle tärkeä tuki sairauden aikana.

Klassinen musiikki oli Pirkolle rakas harrastus. Vielä viime syksynä hän osti kausikortin Helsingin Musiikkitalon konsertteihin. Luonnossa liikkuminen oli tärkeä osa hänen elämäänsä. Pirkko oli intohimoinen Lapin-kävijä. Hän kävi vuosikymmenien ajan hiihtovaelluksilla ja ruskaretkillä ja toimi myös Suomen Ladun hallituksessa.

Koronapandemia valitettavasti asetti rajoituksia, ja viime keväänä ystäväporukka valitsi hiihtomatkakohteekseen Kalajoen. Pirkko palasi usein kotiseudulleen Pohjanmaalle. Juhannukset hän vietti Vaasan saaristossa ja joulut suvun maalaistalossa Laihialla.

Pirkko säilytti loppuun asti valoisan elämänasenteensa. Hän oli kiitollinen siitä, että oli saanut elää mielenkiintoisen ja vaiherikkaan elämän.

Marja Koskiniemi

Markku Koskiniemi

Kirjoittajat ovat Pirkko Koskiniemen sisarukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset