Pentti Lumme 1940–2023

Toimittaja

Pentti Lumme

12.3. 2:00

Toimittaja Pentti Ilmari Lumme kuoli 10. tammikuuta 2023 Helsingissä. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Helsingissä 29. lokakuuta 1940.

Lumme toimi Yleisradion eduskuntatoimittajana vuodesta 1964 alkaen. Hänen raporttinsa olivat merkittävä kotimaan politiikan tietolähde suomalaisille parinkymmen vuoden ajan. Tuhansille suomalaisille tuli tutuksi lause, jolla hän lopetti raporttinsa: ”Täällä Pentti Lumme, eduskunta.”

Uransa Lumme aloitti Suomen sosiaalidemokraatti -lehden ulkomaantoimittajana. Sen jälkeen hän oli Suomen Tietotoimistossa politiikan toimittajana. 1970-luvun keskivaiheilla hän oli muutaman vuoden Tukholmassa Ylen kirjeenvaihtajana.

Toimittajana Lumme onnistui luomaan eri puolueiden johtomiehiin ja jäseniinkin luottamuksellisia suhteita. Hän myös pystyi lainaamaan sanatarkasti, mitä joku poliitikko oli sanonut jo kauan sitten. Tämä taito ei vähentynyt iän mukana vaan ehkä parani, koska tietoa tarttui alati lisää. Hänen päänsä toimi kirkkaasti aivan viimeisiin elinpäiviin saakka.

Lumpeen yhtenä intohimona oli puuhastelu mekaniikan parissa. Hän keräsi laatikoittain työkaluja, ruuveja ja pultteja joka tarpeeseen. Myös naapurit oppivat käyttämään kellaria erilaisiin korjaustöihin.

Pena oli huomattava karting-ajaja ja voitti kilpailuja. Hän rakenteli karting-autojaan, mutta niin automies kuin olikin, hän myi karting-autonsa ja lopulta myös henkilöautonsa.

Hänestä tuli ensimmäisiä sähköpyöräilijöitä Helsingin teille 1980-luvulla. Pena rakensi oman sähköpyöränsä itse, kuinkas muuten. Hän tilasi Kiinasta sopivan moottorin ja kokosi muut osat kellarissaan vanhoista romupyöristä. Siitä tuli käypä peli, mutta perin omatekoisen näköinen. Hän ajoi sillä vuosien mittaan Helsingissä tuhansia kilometrejä.

Pentti ei ollut naimisissa eikä hänellä ollut lapsia, mutta hänellä oli tyttöystäviä. Serkku Esa Lumpeen perhe tuli hänelle kuin omaksi perheeksi.

Pena hyväksyi ilomielin meidän ja Markku Keinäsen perheiden kutsut hiihtoretkille Lappiin.

Siellä ohjelmamme oli aina sama. Hiihdimme ja laskimme mäkeä päivät, illansuussa teimme hyvää ruokaa ja loppuilta oli varattu Pentin poliittisille luennoille. Hän puhui huolellisella radion koulimalla äänellään, niin että joku lapsista kysyi kerran, kuka on jättänyt radion päälle.

Pena palveli varusmiehenä merivoimissa. Niistä vuosista lähtien hänellä oli useita purjeveneitä, mutta lopulta hän päätyi 30-jalkaiseen Signeen. Sillä seilasimme Itämeren kovissakin keleissä.

Pentti kärsi viimeiset vuotensa tupakoinnista johtuneesta keuhkoahtaumataudista. Se vei vihdoin voimat yhdessä flunssan kanssa.

Markku Saksa

Kirjoittaja on Pentti Lumpeen ystävä ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset