Pirkko Riihonen 1934–2022

Opettaja

Pirkko Riihonen

7.3. 2:00

Opettaja Pirkko Riihonen (o.s. Teräs) kuoli 25. joulukuuta 2022 Eurajoella nopeasti edenneeseen vaikeaan sairauteen. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Turussa 7. lokakuuta 1934.

Riihonen aloitti koulunsa Turussa, jatkoi sitä Eurajoella ja kävi lukion Helsingissä, missä kirjoitti ylioppilaaksi 1953. Hänen lapsuudenperheensä asui Helsingin kauppakorkeakoulun rakennuttamassa talossa. Talossa oli myös opiskelija-asuntola. Siellä Pirkko tutustui tulevaan mieheensä, Altti Riihoseen, joka opiskeli ekonomiksi.

Pari meni naimisiin 1957, ja heille syntyi kaksi lasta, Esa ja Liisa. Perhe asettui Lahteen, missä Pirkko opetti Lahden kauppaoppilaitoksessa.

Melkoinen muutos tapahtui, kun Riihoset päättivät 1971 lähteä sapattivuodeksi Espanjaan, missä viihtyivät hyvin. Sieltä perhe muutti Eurajoelle Pirkon sukutilalle Pranteriin. Kolmas lapsi, Samuli, syntyi siellä.

Eurajoella Pirkko Riihonen toimi opettajana, kulttuurilautakunnan puheenjohtajana ja Rauman kansalaisopiston osastonjohtajana. Hän oli perustamassa Kuivalahden kesäteatteria, jossa esiintyi alkuvuosina näytelmissä Munakarin veljekset ja Korsteenin remontti.

Kotiseututoiminnan osana hän oli perustamassa Eurajoelle Koulumuseota. Paikallisena vuotuisena kunnianosoituksena hänet nimitettiin vuoden 2001 Eurajoen Kartanonrouvaksi.

Riihosen maalaamat naivistiset taulut kuvaavat huumorilla eurajokisia entisajan miljöitä ja monia ihastuttaneiden kissahahmojen kautta henkilöitäkin. Pirkon maalausten näyttely oli viime syksynä Eurajoen kirjastossa.

Pirkon ja minun ystävyys alkoi jo Helsingin aikana. Kiinnostus suomen kieleen, murteisiin ja kirjallisuuteen yhdisti. Niistä riitti keskusteluja monilla ikimuistoisilla teehetkillä Pranterin pihassa omenapuun alla tai tuvassa. Teimme myös antoisia ”tyttöjen” retkiä.

Pirkko osallistui moniin keskusteluihin ja ryhmiin Facebookissa ihan viime aikoihin asti. Hänen valloittava huumorintajunsa näkyi näissäkin keskusteluissa.

Espanjan koti säilyi Pirkolle ja Altille omana. Aivan viime vuosiin asti he viettivät siellä talvisia eläkepäiviään sikäläisten ystäviensä parissa.

Mökillään Kuhmossa, Kissanvillassa, he viettivät kesät nauttien ystävien seurasta. Pirkko otti jokaisessa kodissaan huomioon paikan historian ja estetiikan ja loi sen mukaisen kodin.

Pirkon lähipiiriin kuuluvat puoliso, lapset ja lapsenlapset perheineen.

Marjatta Tamminen

Kirjoittaja on Pirkko Riihosen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset