Robert Muir 1940–2023

Kuvanveistäjä, entisöijä

Robert Muir

14.3. 2:00

Kuvanveistäjä, entisöijä Robert Muir kuoli 18. helmikuuta 2023 Espoossa. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Royal Tunbridge Wellsissä Englannissa 29. maaliskuuta 1940.

Muirin ollessa vain kuukauden ikäinen hänen isänsä kaatui brittijoukkojen evakuoinnin aikana Dunkirkissä. Emily-äiti jäi yksin kahden lapsensa kanssa.

Muir aloitti kuvanveisto-opinnot 1956 Canterbury College of Artissa. Vuodesta 1958 hän oli oppisopimuskoulutuksessa Tower Architectural Sculpture and Restoration -yrityksessä Lontoossa, joka vastasi pommituksista kärsineen St. Paul’sin katedraalin restauroinnista.

Kesällä 1961 Muir tutustui junassa iittiläiseen Pirkko Haukkapäähän, joka oli matkalla kielikurssille Cambridgen yliopistoon. Tapaamisesta kehittyi romanssi, joka johti pian avioliittoon. Pariskunta asettui Suomeen.

Suomessa Muir jatkoi opintojaan kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen yksityisoppilaana tämän Kulosaaren ateljeessa Helsingissä. Hän mallinsi monia Aaltosen töitä puuhun ja kiveen. Vuodesta 1963 hän jatkoi Aaltosen assistenttina valmistaen myös monia omia teoksiaan.

Aaltosen ateljeessa ollessaan Muir saattoi todistaa Suomen kuvanveistotaiteessa tapahtuvaa murrosta ja esittävän ja abstraktin taiteen edustajien välisiä kiivaita kiistoja. Muir, jonka esikuvia olivat englantilaiset kuvanveistäjät Henry Moore ja Barbara Hepworth, edusti itse abstraktia taidetta. Näkemyserostaan huolimatta Aaltonen kannusti Muiria tämän uralla.

Veistotaiteen tekeminen 1960-luvun Suomessa oli kuitenkin haastavaa, erityisesti ulkomaalaiselle taiteilijalle. Muir perusti English Furniture -nimisen yrityksen ja alkoi tuoda maahan englantilaisia antiikkikalusteita. Hän kävi kauppaa punavuorelaisten antiikkiliikkeiden kanssa ja teki heille myös kalusteiden entisöintiä.

Muireille syntyi kolme lasta. Vuonna 1968 perhe muutti Pirkon uuden työpaikan myötä Kouvolaan. Muir perusti Décor-nimisen antiikkiliikkeen, jonka yhteydessä hänellä oli entisöintiverstas. Yhteydet helsinkiläisiin antiikkiliikkeisiin säilyivät tiiviinä.

Muir jatkoi kuvanveistoa entisöintityönsä ohessa. Hän valmisti pienoisveistoksia puusta, kivestä ja metallista. Abstraktien ohella hän teki ihmisfiguureja ja eläinhahmoja.

Muir viihtyi parhaiten verstaallaan omissa oloissaan. Hän kaihtoi kaikin tavoin julkisuutta eikä halunnut järjestää näyttelyitä. Monia hänen töitään oli kuitenkin esillä muun muassa Cose Belle -liikkeessä Helsingin Neitsytpolulla, josta ne päätyivät yksityiskokoelmiin.

2000-luvun alussa Pirkko sairastui parkinsonismiin, ja Muir toimi hänen omaishoitajanaan. Heidän lähes 50-vuotinen avioliittonsa päättyi Pirkon kuolemaan 2010. Kolme vuotta myöhemmin Muir muutti Espooseen ollakseen lähempänä lapsiaan.

Muirille luovuus oli suuri voimavara, joka auttoi myös vaikeina aikoina. Hän jatkoi taiteen tekemistä aina kuolemaansa saakka.

Simo Muir

Laura Ekholm

Kirjoittajat ovat Robert Muirin poika ja perhetuttava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset