Kalevi Pyörälä 1930–2023

Professori

Kalevi Pyörälä

12.3. 2:00

Professori Kalevi Pyörälä kuoli 13. helmikuuta 2023 Kuopiossa. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Saarijärvellä 24. huhtikuuta 1930.

Ylioppilaaksi Pyörälä tuli Jyväskylän yhteislyseosta 1948. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1954 ja lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1965 Helsingin yliopistosta. Hän oli sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri ja toimi eri viroissa Hyksissä ja Helsingin yliopistossa ennen sisätautien apulaisprofessuuria 1969–1975.

Suomen Akatemian tutkimusprofessorina Pyörälä toimi 1973–1975. Hän siirtyi Kuopion korkeakoulun sisätautiopin professoriksi ja klinikan ylilääkäriksi 1976. Eläkkeelle hän jäi 1993.

Pyörälä loi Kuopioon menestyvän sisätautien klinikan, koulutti runsaat 30 lääketieteen tohtoria ja useita kymmeniä sisätautien erikoislääkäreitä. Hän toimi lukuisissa luottamustehtävissä kuten Suomen Kardiologisen Seuran ja Sisätautilääkärien yhdistyksen puheenjohtajana ja Euroopan sydänjärjestön varapresidenttinä.

Pyörälä toimi 1980- ja 1990-luvuilla WHO:n sydän- ja verisuonitautien asiantuntijana ja oli kansainvälisissä tutkijapiireissä arvostettu.

Pyörälä tuki alusta alkaen Pohjois-Karjala-projektia sen käynnistyessä 1972. Tämä edesauttoi kardiologien ja muun lääkärikunnan tuen saamista projektille. Hän oli myös keskeinen henkilö, kun kirja Sepelvaltimotaudin ehkäisyn suuntalinjat valmistui 1986 Sydänliiton kustantamana.

Pyörälän tutkimus kohdistui sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen epidemiologiaan. Hän oli Helsingin poliisimiestutkimuksen päätutkija ja osoitti, että veren suurentunut insuliinipitoisuus altistaa valtimotaudeille. Hän tutkijakollegoineen on osoittanut myös diabeteksen merkityksen valtimotautien tärkeänä riskitekijänä.

Pyörälä oli Suomen tiedeakatemian jäsen vuodesta 1982. Hän sai Pohjola-palkinnon 1993, Yrjö Jahnssonin säätiön palkinnon 1994 ja Paavo Nurmen säätiön palkinnon sekä Euroopan Kardiologiseuran kultamitalin 2000. Valtakunnallinen sydänterveyden edistämisen tunnustuspalkinto hänelle myönnettiin 2007. Hän oli myös Sydänliiton kunniajäsen.

Pyörälä oli musikaalisesti lahjakas. Mielisoitintaan selloa hän soitti Ylioppilaskunnan soittajissa ja myöhemmin Kuopiossa Tahdistin-orkesterissa. Hän harrasti laulua Kuopion yliopiston kamarikuorossa ja teki sovituksia erilaisille laulajakokoonpanoille. Hän oli sinfoniakonserttien, Savonlinnan Oopperajuhlien ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlien vakiokävijä. Kesäasunto oli Hartolassa, mutta Saarijärven Lanneveden seutu säilyi sielunmaisemana.

Perhe oli Kaleville tärkeä. Avioliitto Ritvan kanssa kesti lähes 65 vuotta. Ritvan ohella Kalevin lähipiiriin kuuluvat tyttäret Sari, Marja, Eeva ja Elina perheineen.

Matti Uusitupa

Pekka Puska

Markku Laakso

Kirjoittajat ovat Kalevi Pyörälän ystäviä ja kollegoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset