Erkki Vartiainen 1939–2023

Vanhempi lehtori

Erkki Vartiainen

13.3. 2:00

Vanhempi lehtori Erkki Vartiainen kuoli Saarijärven sairaalassa imusolmukesyöpään 22. helmikuuta 2023. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 15. lokakuuta 1939 Värtsilässä.

Kuukauden ikäisenä Erkki perheineen joutui evakkoon talvisodan alettua. Ensimmäinen evakkoretki vei Kesälahden ja Simpeleen kautta Viitasaarelle, mistä palattiin Veikko-isän työn perässä 1942 Hiitolaan ja edelleen Lahdenpohjaan. Toinen evakkomatka 1944 kulki Heinolan kautta Saarijärvelle, mistä saatiin Kukonhiekasta korvaustila isovanhempien Korpiselässä menettämän tilalle.

Vartiainen kirjoitti ylioppilaaksi 1958 Saarijärven yhteiskoulusta ja opiskeli Helsingin yliopistossa valmistuen matemaattisten aineiden opettajaksi. Työura alkoi Herttoniemen yhteiskoulussa ja jatkui 1965 lehtorina Lievestuoreen yhteiskoulussa sekä 1973 Saarijärven peruskoulussa ja lukiossa. Vartiainen muutti perheineen takaisin Kukonhiekan kotitaloonsa 1977 ja asui siinä kuolemaansa saakka.

Vartiainen oli hyvin pidetty opettaja ja taitava motivoimaan oppilaansa, usein huumorin keinoin. Hän myös rakasti esiintymistä, mikä ilmeni erityisesti hänen soittoharrastuksessaan. Jo nuorena poikana hän rakensi itselleen tambin Kotilieden ohjeiden mukaan. Vanhemmat ostivat sitten pojalle mandoliinin ja pian soitinvalikoima laajeni banjoon, balalaikkaan ja kitaraan. Myöhemmin hän opetteli trumpetin ja tuuban soiton.

Lievestuoreella ollessaan Vartiainen soitti opettajien orkestereissa ’Com si, com sa’ ja Hottipeikot. Saarijärvellä hän esiintyi Mandoliinipojissa, Dixie-Paavoissa ja Saarijärven Puhallinorkesterissa, jonka sihteerinä ja rahastonhoitajana hän toimi liki neljännesvuosisadan. Erkin perinteisiin kuului soittaa kotipihassa juhannusaaton fanfaari ja Juha Vainion Käyn ahon laitaa, jotka kuuluivat Pienen-Lumperoisen vastarannalle saakka.

Rakkain Erkin harrastuksista oli kuitenkin suunnistus, joka tuli isän-Veikon perintönä. Erkki toimi Saarijärven Pullistuksen suunnistusjaoston sihteerinä peräti 42 vuotta. Erityisesti hän nautti ratamestarin tehtävistä ja oli niissä mukana mm. FIN5-suunnistusviikolla, SM-viestissä ja Nuorten Jukolassa. Hän kirjoitti jaoston historiikkia ja ahkerasti juttuja paikallislehti Sampoon ja veti suunnistuskouluja.

Torstairasteilta Hännilästä löytyi myös uskollinen puoliso Anneli, joka vihittiin oitis suunnistuksen saloihin. Timanttihääpäivä jäi vain neljän kuukauden päähän. Suunnistusharrastusta ovat jatkaneet edelleen Erkin lapset ja lapsenlapset. Tennis, reserviläisurheilu, puutarhan hoito, puutyöt ja valokuvaus olivat hänelle mieluisia.

Me lapset muistamme isän valoisana, elämäänsä tyytyväisenä, hyvänä puolisona ja kannustavana kasvattajana. Erkin oma määritelmä itsestään oli ”iloinen karjalaispoika”.

Eero Vartiainen

Lauri Vartiainen

Venla Keskitalo

Kirjoittajat ovat Erkki Vartiaisen lapsia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset