Marja Mäkelä-Juvakka 1943–2023

Toimittaja

Marja Mäkelä-Juvakka

15.3. 2:00

Toimittaja Marja Mäkelä-Juvakka kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä 13. helmikuuta 2023. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Tampereella 16. kesäkuuta 1943.

Mäkelä-Juvakka kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen yhteiskoulusta 1962, minkä jälkeen aloitti oikeustieteen opinnot Helsingin yliopistossa. Vuonna 1964 hän aloitti opintojen ohessa kesätyön Helsingin Sanomien oikeustoimittajana. Kesätyöstä tulikin yllättäen pitkän toimittajan uran alkusoitto, ja lakiopinnot saivat jäädä.

Mäkelä-Juvakan työuralle mahtui monia viestinnän ja julkaisutoiminnan tehtäviä, mm. tiedotussihteerinä Mainostelevisiossa, toimittajana Kauneus ja Terveys -lehdessä, päätoimittajana Muoti + Kauneus -lehdessä sekä toimituspäällikkönä Finnairin Blue Wings -lehdessä. Mäkelä-Juvakka siirtyi eläkkeelle Helsinki Mediasta vuonna 2008, mutta jatkoi vielä jonkin aikaa freelancer-toimittajana.

Mäkelä-Juvakalla oli myös useita luottamustoimia. Hän toimi mm. pääluottamusmiehenä A-Lehdissä 1981–1985 sekä Suomen Aikakauslehdentoimittajain liiton puheenjohtajana 1989–1991. Hänelle myönnettiin Suomen Sanomalehtimiesten (nyk. Suomen Journalistiliitto) ansiomerkki 1992. Hän oli myös Matkailutoimittajien Killan hallituksen jäsen vuodesta 1997 lähtien.

Marja nautti matkustamisesta. Hän tapasi matkalla Sisiliassa Jaakko Juvakan, jonka kanssa hän avioitui vuonna 1980. Marja ja Jaakko jakoivat rakkauden matkustamiseen ja kulttuuriin ja tekivät vuosittain useita ulkomaanmatkoja. Marja jäi Jaakon kuoltua leskeksi vuonna 2012. Hän jatkoi matkailua aktiivisesti myös eläkkeellä ollessaan.

Marja tunnettiin sosiaalisena, sanavalmiina ja räväkkänä henkilönä, joka jätti ihmisiin lähtemättömän vaikutuksen. Hän ei pelännyt kertoa mielipiteitään ja puolusti asioita, joihin uskoi. Marjalla oli laajat ammatilliset ja sosiaaliset verkostot, joita hän ylläpiti myös eläkkeelle päästyään. Marja nautti lukemisesta, taiteesta, kulttuurista, matkustamisesta sekä hyvästä ruuasta ja juomasta.

Tampereella asuvat veljet Raimo ja Pertti perheineen olivat Marjalle tärkeitä. Veljien lapsille hän oli rakastettu täti, jonka kanssa matkustettiin yhdessä, jaettiin monet iloiset hetket ja käytiin monet mielenkiintoiset keskustelut.

Raimo Mäkelä

Eeva-Helena Jokitaipale

Kirjoittajat ovat Marja Mäkelä-Juvakan veli ja läheinen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset