Riitta Seppänen-Kaijansinkko 1962–2023

Professori

Riitta Seppänen-Kaijansinkko

8.3. 2:00

Professori, lääketieteen tohtori Riitta Seppänen-Kaijansinkko (ent. Suuronen) kuoli kotonaan Kauniaisissa 17. tammikuuta 2023. Hän oli 61-vuotias, syntynyt Rovaniemellä 16. tammikuuta 1962.

Seppänen-Kaijansinkon akateeminen ura alkoi Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan hammaslääketieteen linjalla. Hammaslääkäriksi hän valmistui 1986, jonka jälkeen hän aloitti eläinlääketieteen opinnot. Opinnot keskeytyivät allergian vuoksi.

Kiinnostus tieteelliseen työhön alkoi, ja väitöskirja kasvomurtumien hoidossa käytettävistä biomateriaaleista valmistui 1992. Hammaslääketieteen assistentuurin jälkeen Seppänen-Kaijansinkko jatkoi opintojaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa, josta valmistui lääkäriksi 1996. Suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäriksi hän valmistui 1999 ja leukakirurgian erikoislääkäriksi 2000. Eurooppalaisen erikoislääkäritutkinnon (FEBOMFS) hän suoritti 2002.

Vuonna 2003 Seppänen-Kaijansinkko nimitettiin Tampereen yliopiston biomateriaalien professoriksi, ja vuotta myöhemmin hänet valittiin johtamaan solu- ja kudosteknologiakeskus Regeaa. Seppänen-Kaijansinkon ansiokkaan työn tuloksena keskus kehittyi kansainväliseksi tieteen edelläkävijäksi. Kudosteknologiatutkimuksen professorina hän toimi Tampereella 2005–2015.

Seppänen-Kaijansinkko nimitettiin Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien transitionaalisen tutkimuksen professoriksi 2015, ja hän palasi takaisin Helsinkiin. Hän hoiti tointa kuolemaansa asti.

Seppänen-Kaijansinkko teki jatkuvasti omaa tutkimustyötään ja peräänantamattomasti kannusti kollegojaan omissa projekteissaan. Hänellä on suuri määrä kansainvälisesti referoituja alan artikkeleita. Hänellä on kunniatohtorin arvo Tampereen teknillisestä korkeakoulusta ja kunniaprofessorin arvo Hongkongin yliopistosta.

Oman tutkimustyön ohella Seppänen-Kaijansinkko toimi useiden alan tieteellisten julkaisujen toimitusneuvostoissa ja vertaisarvioitsijana. Viime vuosina hän osallistui aktiivisesti Tampereella Injeq-älyneulan kehittelyyn ja kansainvälisen myynnin aloitukseen.

Vuonna 2015 Riitan perhettä kohtasi suru vanhimman lapsen menehdyttyä. Tästä huolimatta Riitta säilytti avoimen, iloisen ja kannustavan asenteen.

Muistamme hänen väsymättömän panostuksensa omaan perheeseen ja koiraharrastukseen. Syntymäpaikkakunnan peruja oli kiinnostus talviurheiluun ja erityisesti lasketteluun, jossa hän tyypillisellä sinnikkyydellään pääsi Suomen huipputasolle. Palapelien kokoaminen oli Riitan lempipuuhaa. Palapelit olivat vaativia tuhansien palojen pelejä, joiden parissa hän rentoutui.

Yli 30 vuoden ajalta muistamme Riitan ystävänä, jolla aina oli aikaa paneutua sekä työ- että henkilökohtaisempiinkin ongelmiin. Hänen lähipiiriinsä kuuluu tytär ja puoliso.

Risto Kontio

Jarkko Muhonen

Antero Salo

Kirjoittajat ovat Riitta Seppänen-Kaijansinkon kollegoja ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset