Risto Kauria 1932–2022

Arkkitehti

Risto Kauria

9.3. 2:00

Arkkitehti Risto Kauria kuoli Helsingissä 8. joulukuuta 2022. Hän oli 90-vuotias, syntynyt Helsingissä 14. maaliskuuta 1932.

Kauria kävi koulunsa kotinurkillaan Apollonkadulla ja kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin V yhteiskoulussa vuonna 1951. Tulevan opiskelu- ja työuran valintaan varmaankin vaikutti isän, taiteilija Eino Kaurian, menestyksellinen yhteistyö nimekkäiden arkkitehtien kanssa lukuisissa merkittävissä rakennuskohteissa. Risto Kauria valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1958.

Opiskeluaikanaan ja vasta valmistuneena Kauria työskenteli mm. Aarne Hytösen ja Risto-Veikko Luukkosen toimistossa sekä Viljo Rewellin toimistossa. Varusmiesaikana syntyi yhteys Puolustusministeriön rakennustoimistoon, josta saadut toimeksiannot osaltaan mahdollistivat oman toimiston perustamisen 1960-luvun alussa.

Aloittelevan toimiston työt lisääntyivät nopeasti, ja vuonna 1965 alkoi Kaurian yhteistyö arkkitehti Risto Turtolan kanssa. Kiinnostus kaupunkisuunnitteluun ja menestykset kilpailuissa merkitsivät toimiston laajentamista. Vuosikymmenen lopulla toimiston kokoama työryhmä voitti merkittävän pohjoismaisen kilpailun Tampereen Pispalan kaupunginosan kehittämisestä.

Kauria oli erityisen kiinnostunut asuntosuunnittelusta – arkkitehtien toimeksiantoihin sisältyivät vielä 1960-luvulla omakotitalot. Yhteistyö DI Matti Ollilan kanssa tuotti myös rakenteiltaan mielenkiintoisia ratkaisuja, jotka ovat vielä nähtävissä Kauniaisissa ja Marjaniemessä.

Asuntosuunnittelu sai lisää ulottuvuutta kaupunkisuunnittelutöiden kautta. Arkkitehtitoimisto Kauria-Turtola laati useita asuntoaluesuunnitelmia ja korttelisuunnitelmia, joissa rakennussuunnittelulla oli keskeinen rooli. Eniten kiinnostusta ovat herättäneet Tanhuniityn alue Järvenpäässä ja Keko-Malmin alue Helsingissä. Toimiston luoma rationaalinen ja helposti omaksuttava arkkitehtuuri on leimaa antavana myös muissa suunnitelmissa kuten Oulunkylän urheilupuiston keskusrakennuksessa ja Malmin uintikeskuksessa. Keskon kaupparyhmittymälle suunnitellut hallimyymälät ja jättiläismäinen Hakkilan keskusvarasto ovat osa toimiston arkkitehtuuri-ilmaisua.

Risto oli hauska ihminen ja osasi nauttia elämästään. Suurin nautinto oli purjehdus. Joka kesä koko perhe – vaimo Inkeri ja kaksi tytärtä – vietti loman merellä pitkin Suomen ja Ruotsin rannikkoa. Suomalaisen Pursiseuran ja Merikarhujen jäsenyys ja perheen toiminta yhdistyksissä olivat vuosikymmenten ajan osa tätä nautintoa.

Rakastetun puolison ja kanssapurjehtijan poismeno vuonna 1995 oli Ristolle ja tyttärille suuri menetys. Risto säilytti otteen turvalliseen elämään keskittymällä työntekoon, purjehdukseen, kuorolauluun ja ystäviin sekä löytämällä uuden rakkaan kumppanin Anjan rinnalleen.

Viimeisinä vuosina heikentyvä näkökyky rajoitti harrastusten määrää. Se ei kuitenkaan vähentänyt Riston keskeistä roolia tyttärien perheiden, sukulaisten ja ystävien keskuudessa. Hänelle ominainen positiivinen, huumorin täyttämä elämänasenne säilyi muuttumattomana.

Matti Lummaa

Tuire Simi

Minna Kauria

Kirjoittajat ovat Risto Kaurian ystävä ja työtoveri sekä tyttäret.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset