Elena Oikkonen 1974–2023

Tutkijaopettaja, KTT, dosentti

Elena Oikkonen

17.3. 2:00

Yrittäjyyden tutkijaopettaja Elena Oikkonen (ent. Ruskovaara) kuoli Lappeenrannassa vaikean sairauden murtamana 7. tammikuuta 2023. Hän oli 48-vuotias, syntynyt Lappeenrannassa 30. heinäkuuta 1974.

Oikkonen oli yksi Euroopan johtavista yrittäjyyskasvatuksen tutkijoista. Hänen lavasäteilynsä ja ehdoton asiantuntemuksensa veivät hänet alan keskeisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin tutkimus- ja asiantuntijatehtäviin.

Oikkonen väitteli LUT-yliopistossa 2014 opettajien roolista yrittäjyyskasvatuksessa. Väitöskirjassaan hän esitteli uudenlaisen yrittäjyyskasvatuksen arviointi- ja tutkimusvälineen ja loi sen tuottamalla aineistolla mahdollisuuksia kehittää yrittäjyyskasvatusta koko koulutusjärjestelmässä.

Tutkijana Oikkonen hallitsi laajasti yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjyyden edistämisen teema-alueen. Hän ohjasi useita väitöskirjoja, johti kansainvälisesti tunnustettua tutkimusryhmää, ja toimi keskeisissä kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Hänet nimitettiin Oulun yliopiston dosentiksi vuonna 2018 ja De Montfort-yliopiston (UK) Honorary Senior Research Fellow’ksi 2019. Hän oli tuttu näky OECD:n, EU-komission, opetus- ja kulttuuriministeriön, ja Kansallisen arviointineuvoston asiantuntijana.

Oikkonen oli aktiivinen yhteiskunnallinen toimija useissa liiketoiminnan ja kasvatuksen organisaatioissa. Hän oli perustamassa Yrittäjyyskasvatuksen tutkimusseuraa ja toimi luottamustehtävissä mm. Liikesivistysrahastossa, Itä-Suomen koulussa sekä Etelä-Karjalan Osuuskaupassa.

Vapaa-aikanaan Elena oli omistautunut koirille. Hän sai koirien ulkomuototuomarin oikeudet Suomen nuorimpana tuomarina 2002 ja tuomaroi sekä kotimaisissa että kansainvälisissä näyttelyissä noin 250 koirarotua. Elena oli Suomen Kennelliiton näyttely- ja ulkomuototoimikunnan jäsen, osallistui ulkomuototuomareiden koulutuksen kehittämiseen sekä toimi useiden rotujen arvostelukokeita vastaanottavana tuomarina.

Elena oli innokas golfaaja, ja hän saavutti kaikkien golffareiden unelman, hole in onen, Lappeenrannan Kahilanniemen nelosväylällä vuonna 2020. Hän oli kolmen vuosikymmenen ajan vannoutunut jääkiekkojoukkue SaiPan kannattaja. Musiikki oli Elenalle tärkeää alkaen musiikkiluokan viulun- ja pianonsoitosta, nuorisokuorotoiminnasta ja päätyen aikuisena ooppera- ja heavymusiikista nauttimiseen.

Viimeisinä vuosinaan Elena löysi uudenlaista iloa luonnossa liikkumisesta. Hän nautti lintujen tarkkailusta, rauhallisista metsäretkistä sekä otti innokkaasti osaa metsästykseen ja kalastukseen.

Elena oli aina iloinen, optimistinen ja lämmin ihminen, ja hänellä oli laaja ystäväpiiri.

Eriika Levander

Timo Pihkala

Kirjoittajat ovat Elena Oikkosen sisar ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset