Ali Kraemer 1930–2023

Kauppateknikko

Ali Kraemer

9.3. 2:00

Kauppateknikko Ali Edvin Kraemer kuoli 28. tammikuuta 2023 Espoossa 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 1. elokuuta 1930.

Kraemer menetti Saimi-äitinsä ollessaan vasta 2,5-vuotias. Isä Hugo menehtyi vuonna 1953. Kraemer perusti oman perheensä tavattuaan Anne-vaimonsa vuonna 1957. Avioliitosta syntyi kaksi poikaa.

Kraemer aloitti koulunsa Helsingissä, Aleksis Kiven kansakoulussa vuonna 1937. Toisen maailmansodan alettua hänet lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin maatilalle Örebrohon, josta hän palasi sodan loputtua 1945 takaisin Suomeen. Ruotsissa vietetty aika oli hänelle tärkeätä kasvuaikaa, jota Kraemer useasti muisteli hyvänä ja rikkaana elämänkokemuksena.

Valmistuttuaan kauppateknikoksi Liikemiesten kauppaopistosta Kraemer aloitti kirjanmyyjänä Suomalaisessa kirjakaupassa Helsingissä. Tavoitteena oli saavuttaa libristin koulutus. Hugo-isän menehdyttyä Alille tuli kuitenkin tarve paremmin palkattuun työhön, ja hän aloitti 27-vuotisen työuransa Helsingin kaupungin rakennusvirastossa logistiikan parissa.

Kun Ali pääsi eläkkeelle, pitkään suunnitelmissa ollut perheen muutto Etelä-Floridaan toteutui. Floridassa Ali vietti 30 talvea nauttien lämmöstä, kauniista merimaisemista ja huolettomasta elämäntyylistä. Harrastuksiin kuului lentopallon ja pöytätenniksen pelaaminen sikäläisessä Northstar-joukkueessa sekä puutarhanhoito kauniine kukkaistutuksineen. Anne-vaimon menehtyminen vuonna 2011 aiheutti suuren muutoksen Alin elämään.

Ali vietti loppuelämänsä Espoon Uusmäessä itse rakennuttamassaan omakotitalossa lähes omillaan. Rakas paikka hänelle oli kesäpaikka Mäntyharjussa ja erityisesti aktiviteetit järvellä, verkkokalastus ja uistelu.

Käytökseltään Ali oli vanhan ajan herrasmies, jolla oli myös huumori aina mukana. Hän oli erinomainen keskustelukumppani, jonka kanssa harvoin tuli hiljaisia hetkiä, ja häntä oli helppo vieraidenkin ihmisten lähestyä. Elämänkokemus oli kaikkiaan rikas.

Ali oli elämässä kiinni loppuun asti suunnitellen aina tulevaisuutta ja erityisesti oman liiketoiminnan perustamista.

John Kraemer

Kirjoittaja on Ali Kraemerin poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset