Pentti Jalonen 1924–2023

Director musices

Pentti Jalonen

17.3. 2:00

Director musices PenttiPepeJalonen kuoli Raumalla 8. helmikuuta 2023. Hän oli 98-vuotias, syntynyt Raumalla 11. maaliskuuta 1924.

Käytyään keskikoulun Rauman Lyseossa Jalonen meni Rauman rautatien palvelukseen. Jalonen oli saanut jatkosodassa radistin koulutuksen ja aikoi radistiksi rautateille tai merille. Hän kuitenkin päätti seurata äitiään ja suuntautui opetusalalle.

Jalonen valmistui Rauman seminaarista 1949 ja sai saman tien viran Karin koulusta, jossa käynnisti poikasoittokunnan toiminnan. Jalonen osasi soittaa ja opettaa kaikkia puhaltimia. Kova työ oli soitinten keräämisessä ja korjaamisessa sekä nuottien hankkimisessa ja käsin kopioimisessa.

Jalonen oli suuri raumalainen kulttuuripersoona, jonka henkinen perintö elää vahvasti Rauman Poikasoittokunnassa, joka kuuluu maamme parhaisiin. Kiitollisina hänen elämäntyötään muistelevat hänen kouluttamansa lukuisat musiikin ammattilaiset – sekä vielä useammat hyvässä harrastuksessa mukana olleet, joille musiikki jäi mieluisaksi osaksi elämää. Nimestä huolimatta soittokuntaan on kuulunut myös tyttöjä jo vuosikymmenten ajan.

Jalonen ei hyväksynyt alkoholia, tupakointia, kiroilua tai myöhästelyä. Harjoitustahti oli kova, samoin kuri. Näin Pepe rakensi soittokunnalle tukevan perustuksen.

Jalonen johti perustamaansa orkesteria lähes viisi vuosikymmentä. Hän toi Raumalle amerikkalaista show-meininkiä univormuineen ja kuviomarsseineen. Vappumarssi ja -konsertti muodostuivat perinteeksi. Vuosituhannen vaihtuessa hän luovutti kapellimestarin toimen Anne Lehtomäki-Koskiselle. Tämä on jatkanut soittokunnan kehittämistä omien metodiensa mukaisesti. Raumalle on tullut viisi suomenmestaruutta puhallinorkesterien B-sarjassa.

Jalonen oli oman aikansa verkottuja. Hän kävi vuosikausia Klemetti-opiston kesäkursseilla ohjaajana ja tapaamassa huippumuusikoita. Monet musiikki- ja kulttuuri-ihmiset vierailivat Pepen huvilalla Rauman Vaikkusissa.

Pepe sai Suomen Puhallinorkesteriliiton ensimmäisen 60-vuotissoittomerkin, rubiinein koristeltuna, ansiokkaasta työstään Suomen puhallinmusiikin eteen. Hänellä oli erinomaiset suhteet muun muassa Puolustusvoimien soittokuntiin.

Pepe oli vapaan ja itsenäisen isänmaan mies. Jatkosodassa hän oli maatamme puolustamassa, haavoittui Vuosalmen taisteluissa ja vapautui alikersanttina. Monet kerrat Pepe vieraili Karjalan taistelutantereilla sodan jälkeen. Hyvän muistin omaavana hän oli mielenkiintoista matkaseuraa.

Nyt opettaja ja jatkosodan veteraani Pentti Jalonen on kutsuttu viimeiseen iltasoittoon.

Raimo Vahanto

Kalle Aalto

Kirjoittajat ovat Pentti Jalosen oppilas ja ystävä sekä sisarenpoika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset