Terttu Levonen 1944–2023

Toimittaja

Terttu Levonen

19.3. 2:00

Toimittaja ja ulkomaankirjeenvaihtaja Terttu Tuulikki Levonen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Helsingissä 15. helmikuuta 2023. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Tampereella 21. lokakuuta 1944.

Säteilevän ja energisen yhteiskuntatieteiden maisterin monipuolinen kiinnostus maailmaan tuotti usean vuosikymmenen aikana politiikka-, matka- ja kulttuurireportaaseja eri medioihin viideltä mantereelta. Levonen teki televisiodokumentteja ja juonsi Kukkokiekuuta Yleisradiolle, juttuja Radio Stockholmille, toimi MTV:n Tukholman, Aamulehden ja BBC:n Brysselin ulkomaankirjeenvaihtajana sekä kirjoitti useaan lehteen, esim. Iltalehti, Suomen Kuvalehti, Viva, Sara, Jade, Oma Aika ja Matkaopas.

Levosella oli taito luoda harvinaislaatuinen luottamussuhde haastateltaviinsa, oli kyse Tove Janssonista tai maailmantähdistä kuten Zarah Leanderista, Kiri te Kanawasta tai äiti Ammasta. Hän myös kunnioitti näiden yksityisyyttä yhtä tarkasti kuin ystäviensäkin uskoutumista – mitään ei koskaan lipsahtanut eteenpäin.

Vuosiin mahtui myös paljon muuta, kuten YK:n lasten vuoteen 1979 liittyvä viestintäpesti Genevessä. Levonen kirjoitti myös useita matkakirjoja eksoottisista kohteista, joihin massaturismi ei ollut yltänyt. Ikimuistoisia olivat matkat Tiibetiin, Burmaan, Borneoon, Keralaan, Kuubaan, Botswanaan ja Etelä-Afrikkaan. Luonto oli tärkeää, hän nautti niin kotipihalla lintujen ja siilien ruokinnasta kuin patikkaretkestä Uudessa-Seelannissa tai Alpeilla. Viimeisimpiä kirjoitustöitä oli toimitustyö kirjaan Kekkosten miniänä.

Levonen katsoi koko elämänsä eteenpäin innostuen uusista mahdollisuuksista. Eläkeiän kynnyksellä hän tarttui ikääntymiskysymyksiin sekä ihmisen että yhteiskunnan näkökulmista kirjoissa Ikää karttu, elämä jatkuu ja Täysillä eteenpäin! Suuret ikäluokat uuden edessä.

Tertulla oli taito ottaa ilo irti ystävien seurassa. Hänen naurunsa kupli kuin samppanja, jota siemailtiin aina hyvin kylmänä pienistä laseista herkkujen kera. Veljentyttäriensä elämää hän seurasi tarkasti, eikä mikään ollut parempaa kuin kuulla toisen heistä esiintyvän Euroopan oopperalavoilla.

Aikuisiällä syttynyt suuri rakkaus Mikko Valtasaareen kesti yli kolme vuosikymmentä. Ei ollut toista ilman toista. Liikunnallinen pariskunta lasketteli maailman korkeimmilla huipuilla talvisin ja veneilivät kesät Helsingin saaristossa. Eläkkeellä vauhdikkaat lajit vaihtuivat Asahiin ja talvet taittuivat Rivieran lämmössä. Suomeen oli kuitenkin palattava viimeistään juhannuksiksi.

Terttu rakasti elämää, kissoja ja koiria. Omat silmäterät Zoya, Pepi, Milou, Tiago ja Angie tulivat löytöeläinkodista. Terttu oli lämmin, elämäniloinen seikkailija, joka rohkaisi aina sinnikkyyteen. Hän uskoi asioiden järjestyvän, joten niitä ei kannattanut murehtia etukäteen.

Hanna Salminen

Hillevi Huhta

Kirjoittajat ovat Terttu Levosen ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset