Mikko Valtasaari 1942–2023

Toimittaja

Mikko Valtasaari

19.3. 2:00

Toimittaja Mikko Valtasaari kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 27. helmikuuta 2023. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Kuopiossa 13. huhtikuuta 1942.

Valtasaari kävi koulunsa Helsingin Ressun ranskanlinjalla, kirjoitti ylioppilaaksi 1960 ja valmistui Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta 1963. Hän löysi elämänuransa Yleisradion tuolloin vastaperustetusta ulkomaantoimituksesta raportoiden mm. Vietnamista ja Kiinan kulttuurivallankumouksesta, joista kirjoitti kirjan kummastakin: Vietnamin palavat tuulet ja Nouseeko aurinko idästä.

Ulkomaanuutiset olivat tuohon aikaan tärkeä tiedon välittäjä suomalaisten alkaessa kiinnostua kansainvälisistä asioista. Uutiset tehtiin taustoittaviksi, silmiä avaaviksi, ja kirjeenvaihtajat olivat tunnettuja ja luotettuja kasvoja jakaessaan valistusta suomalaisiin olohuoneisiin.

Tämä sopi mainiosti Valtasaarelle, joka ei sen paremmin luonteen kuin koulutuksenkaan perusteella ollut saarnaaja eikä todistaja vaan tarkkailija. Hän käsitteli aiheitaan perustellen ja näkökulmia avaten ja jätti johtopäätösten teon katsojille. Ankaraa analyysiä hän kevensi ripauksella ranskalaiseen vuoropuheluun aina kuuluvaa sarkasmia.

Suuri yleisö oppi tuntemaan Valtasaaren 1960-luvun lopulta alkaen ensin Pariisin, sitten Bonnin ja lopuksi Washingtonin politiikan tulkitsijana, joka ilmestyi televisioruutuun lähes päivittäin puolentoista vuosikymmenen ajan.

Kirjeenvaihtajajaksojen välillä ja uransa lopuksi Valtasaari keskittyi ajankohtaisdokumenttien laatimiseen.Hän toimitti Yleisradion Ulkolinja-ohjelmasarjaa, joka taustoitti, tutki ajankohtaisia maailman tapahtumia ja niihin liittyviä historiallisia prosesseja. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Amerikka katsoo maailmaa, Eurooppa uusilla rajoilla, Kosovo-Kosova, Kolmas mies Itävallasta ja Kuolema käy Sumatralla.

Työryhmä, jonka toinen toimittaja Mikko oli, palkittiin 2004 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Perusteluissa todettiin Ulkolinjan edustavan huolella ja ammattitaidolla tehtyä televisiojournalismia.

Ystävien parissa Valtasaari muistetaan älyllisenä herrasmiehenä, joka ei ollut virran vietävissä. Hän jakoi mielellään kokemustaan ja neuvoja nuoremmille virkaveljilleen, jotka vasta kartuttivat osaamistaan. Hiusten harmaantuessakaan ei sanavarastoon lipsahtanut ”mitä minä sanoin” vaan neuvo kuului yleensä: ”Etsikää vastaus kysymykseen ’miksi’”.

Jukka Valtasaari

Seppo Toivonen

Kirjoittajat ovat Mikko Valtasaaren isoveli ja kirjeenvaihtajakollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset