Juhani Kostet 1943–2023

Taidemaalari

Juhani Kostet

Taidemaalari Juhani Kostet kuoli lyhyen sairauden jälkeen 22. helmikuuta 2023 Kaunialan sairaalassa. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Oulaisissa 28. syyskuuta 1943.

Kostet syntyi vähävaraiseen suurperheeseen. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Oulaisten yhteiskoulusta ja pääsi opiskelemaan Helsinkiin Taideteolliseen oppilaitokseen. Ennen sitä oli vuorossa varusmiespalvelus, joka muutti traagisesti loppuelämän.

Ampumaleirillä Sarriojärvellä tapahtui onnettomuus, jossa Kostet vammautui pahoin. Kranaatinheittimen kaksoislatausta seuranneessa räjähdyksessä hän menetti toisen silmänsä, osan kuulostaan ja molemmat kätensä. Vasempaan käteen hän sai proteesin, jonka avulla opetteli kirjoittamaan ja maalaamaan. Samalla oli opeteltava oikeakätisestä vasenkätiseksi. Alkujärkytyksen jälkeen hänen vahva tahtonsa, sinnikkyytensä ja elämänhalunsa kantoivat pitkän kuntoutuksen läpi. Olennaista oli myös hoitohenkilökunnan ja ystävien kannustus.

Kuntouduttuaan Kostet opiskeli kuvaamataidonopettajaksi Taideteollisessa oppilaitoksessa 1964–1968. Valmistuttuaan hän teki elämänuransa taidemaalarina. Aktiivisin luomiskausi osui 1970–1990-luvuille, jolloin hän piti lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistui ryhmänäyttelyihin. Teoksia on julkisissa kokoelmissa, mm. Oulun ja Aineen taidemuseoissa.

Uransa alussa Kostet maalasi abstrakteja teoksia eri tekniikoilla, mutta 1970-luvun kuluessa hän erikoistui maisemamaalaukseen öljyväreillä. Hän tallensi erityisesti tunnelmia Hailuodon rannoilta. Luonnonrauha, rantojen avaruus, rantakivet, aava meri ja ääretön taivas olivat jatkuva inspiraation lähde ja merellisen maiseman kauneuden kuvaus hänen vahvuutensa taiteilijana.

Kostet oli ihastunut Hailuodon saareen jo 17-vuotiaana osallistuessaan Hailuodon Nuorisoseuran taideleirille. Siitä lähtien hän loi pitkäaikaisia ystävyyssuhteita luotolaisiin. Vuonna 1968 hän rakennutti lähelle Marjaniemeä haaveilemansa mökin, jossa vietti siitä lähtien kaikki kesät.

Kaukokaipuun iskiessä Kostet suuntasi matkoille eri puolille maailmaa ja talvisin oleskeli pitkiä aikoja Espanjassa. Matkoilta kertyi värikkäitä tarinoita.

Juhani oli loistava seuramies: hän piti ihmisistä ja ihmiset hänestä. Ystävien kanssa virisi pitkiä ja syvällisiä keskusteluja. Ystäväpiiri oli harvinaisen laaja ja moni-ilmeinen. Vieraat olivat aina tervetulleita Hailuodon mökille tai Helsingin upeaan taidekotiin. Juhanin puoliso, 40 vuotta vierellä kulkenut Heikki loihti herkut ruokapöytään, jonka ääressä viihdyttiin pitkään tarinoita kuunnellen. Juhanilla oli pettämätön muisti. Hän muisti kohtaamansa ihmiset ja vaikutelmat kohtaamisista.

Taiteilija on poissa, mutta siveltimenvedot kankailla elävät.

Jari Kostet

Sirkku Kostet

Sirkka-Liisa Junttila

Kirjoittajat ovat Juhani Kostetin veljenpoika, veljenpojan puoliso sekä pitkäaikainen ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset