Aarne Halme 1943–2023

Tekniikan tohtori, professori

Aarne Halme

Professori, tutkija ja innovaattori Aarne Juhani Halme kuoli kotonaan Espoossa 7. helmikuuta 2023. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 29. toukokuuta 1943. Työhönsä intohimoisesti suhtautuvan Halmeen kohtaloksi koitui nuoruuden teekkariharjoittelussa saatu asbestialtistuminen, joka pysyi piilossa 60 vuotta.

Halme rakasti matematiikkaa, joka selitti kaiken. Hänen kiinnostuksensa robotteihin saattoi alkaa jo 1950-luvulla robottiaiheisesta sarjakuvalehdestä.

Halme väitteli tekniikan tohtoriksi 1972. Hän toimi säätötekniikan, systeemitekniikan ja automaatiotekniikan professorina Tampereella ja Oulussa sekä Teknillisessä korkeakoulussa, myöhemmin Aalto-yliopistossa, jossa hän toimi pisimpään. Hän oli mukana luomassa teollisuudelta paljon positiivista palautetta saanutta Automaatio- ja systeemitekniikan tutkinto-ohjelmaa. Kannustavan otteensa ansiosta Halme valittiin TKK:n Vuoden esimieheksi 1998.

Halmeen keskeisin tutkimusala oli robotiikka. Robotiikkaan ja automaatioon liittyvät projektit olivat moninaisia ulottuen kodin sovelluksista tehtaisiin, kaivos- ja metsäteollisuuteen, vedenalaisiin sovelluksiin ja jopa avaruuteen. 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Halme tutustui robottitutkimukseen Japanissa ja käynnisti kävelevien robottien tutkimuksen Suomessa. Tuloksena syntyi kuusijalkainen tonnin painoinen Mecant-metsäkone. Toinen erityisen rakas projekti oli WorkPartner, nelijalkainen robotti, joka pystyi kävelemään pyörillä ja keinumaan.

WorkPartner eläköityi Tekniikan museoon, jossa se edelleen tervehtii vieraita. Halmeen viimeiseksi projektiksi jäi näkövammaisten avuksi suunniteltu opasrobotti.

Halme johti Suomen Akatemian Älykkäiden koneiden huippuyksikköä vuosina 2008–2013. Jäätyään yliopistosta eläkkeelle hän perusti vielä yhdessä entisten opiskelijoidensa kanssa GIM Robotics -nimisen kasvuyrityksen, joka työllistää noin 40 robotiikkainsinööriä eri puolilta maailmaa.

Lapsilleen Aarne näyttäytyi touhun miehenä. Vaikka työ vei suurimman osan hänen energiastaan ja vastuu kodista ja lasten kasvatuksesta jäi äidille, hän oli isänä aina lempeä ja antoi neuvoja, kun niitä tarvittiin. Hän oli lastensa oma Ihmemies MacGyver, joka rakensi mistä tahansa mitä tahansa.

Intohimon kalastukseen ja luontoon Aarne peri omalta isältään, kalastusbiologi, professori Erkki Halmeelta. Ahkerana kalastajana, veneilijänä ja mökkeilijänä hän kantoi syvää huolta niin lähiluonnon kuin koko planeettamme tulevaisuudesta. Luonto oli hänelle myös inspiraation lähde; hän otti mallia robotteihinsa esimerkiksi hyönteisten kävelystä.

Hän oli loppuun asti utelias optimisti, jaksoi uskoa hyvään ja pyrki työllään ratkaisemaan ihmiskunnan suuria haasteita.

Antti Halme

Arto Visala

Kirjoittajat ovat Aarne Halmeen poika sekä oppilas ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset