Ole Ehrstedt 1946–2022

Valtiotieteiden tohtori

Ole Ehrstedt

Valtiotieteiden tohtori Ole Bernhard Ehrstedt kuoli Tuusulassa pitkään sairastettuaan 2. elokuuta 2022. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Kemiössä 9. kesäkuuta 1946.

Opinnot veivät Ehrstedtin ensin kansanopistoon ja kansankorkeakouluun ja sieltä ammattiin johtavaan Svenska social- och kommunalhögskolaniin Helsingissä.

Ehrstedt aloitti työuransa Ahvenanmaalla Lemlannin kunnansihteerinä ja siirtyi 1973 kunnanjohtajaksi Snappertunaan. Kun Snappertuna liittyi Tammisaareen, muuttuivat hänen työtehtävänsä: hän oli erilaisissa johtotehtävissä, mm. opetuspäällikkönä. Samoihin aikoihin heräsi hänellä haave jatkaa työn ohella opintoja Åbo Akademissa. Hän valmistui valtiotieteiden tohtoriksi 1994, väitöskirjan aiheena oli Näringspolitik och kommunal verklighet.

Vuodesta 2001 alkaen Ehrstedt toimi opetushallituksen ruotsinkielisen osaston ylijohtajana sekä kouluneuvoksena. Eläkkeelle hän jäi 2011.

Perhe oli aina Olelle hyvin tärkeä. Suuren rakkautensa Gunnelin hän tapasi Ahvenanmaalla 1969, jolloin he molemmat olivat kesätöissä Grelsbyn sairaalassa. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä! Heidät vihittiin Lemlannissa 1971, ja tytär Michaela syntyi Snappertunassa 1974. Ceelalla oli aina suuri paikka isänsä sydämessä.

Pohjanmaahan Ole ihastui jo vieraillessaan ensi kertaa Gunnelin kotiseudulla, joten perhe vietti monet kesälomansa Gunnelin sukutilalla. Suvun muistoihin jäivät pitkät syvälliset keskustelut, seikkailut marjametsissä kolmen sukupolven kesken, kalastus Kyrönjoessa, ilmakuvaukset pienkoneella, sulkapalloturnaukset ja öiset lautapelit.

Vain muutama vuosi eläkkeelle jäätyään Ole sairastui Parkinsonin tautiin. Hän pystyi kuitenkin jatkamaan melko normaalia elämää ja omistautumaan harrastuksilleen, joista suurimmat olivat valokuvaaminen ja videokuvaaminen. Kuvaaminen syvensi hänen kiinnostustaan sekä luontoon että eläimiin.

Myös matkustamisesta tuli eläkkeellä entistä tärkeämpää. Ole ja Gunnel ehtivät tehdä pitkiä matkoja yhdessä, mm. maailman ympäri sekä safarimatkoja Afrikkaan. Matkoista he laativat useita filmejä, mikä vaati satojen tuntien työn.

Ole asui Tammisaaressa suurimman osan elämästään. Keväällä 2020 pariskunta kuitenkin muutti Tuusulaan tyttärensä perheen lähelle.

Olen lähipiiriin kuuluvat Gunnel, Michaela, vävy Jussi, lapsenlapset Magdalena ja Henri sekä veli ja kaksi sisarta Ruotsissa. Haluamme säilyttää muiston Olesta niin kuin hän oli voimiensa päivinä: hyväsydäminen ja huolehtiva sekä täynnä elämää ja iloa.

Maj-Britt Anderssén

Mikael Anderssén

Kirjoittajat ovat Ole Ehrstedtin käly ja lanko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset