Bror Bäckström 1939–2023

Käsityöneuvos, parturimestari

Bror Bäckström

Käsityöneuvos, parturimestari Bror Bäckstöm kuoli 10. maaliskuuta 2023 Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Kaskisissa 10. joulukuuta 1939.

Bäckströmin ajatusmaailmaa kuvaa hyvin lausahdus Jorma K. Mellerin toimittamasta Parturin tuolista -kirjasta: ”Elämä on aina enemmän tai vähemmän kiinni sattumista.”

Bäckström eli tapahtumarikkaan elämän – sotalapsesta vanhaksi herraksi. Ihmisläheinen mies tutustui mielellään ihmisiin: vapaa-ajalla, työssä ja järjestöissä. Hän arvosti ystäviään ja nautti keskusteluista heidän kanssaan. Bäckström solmi ystävyyssuhteita myös asiakkaidensa kanssa, mutta asiakkuus ei koskaan ollut ystävyyden mittari.

Pieni ja läheinen ydinperhe muistelee lämmöllä hänen elämäänsä ja uraansa.

Bäckström perusti ensimmäisen oman liikkeensä 1959 Punavuoressa, Ratakatu 5:een. Toisinaan paikalla on väliä: naapuriin muutti Tesvisio, joka toi liikkeeseen mielenkiintoisia asiakkaita. Bäckström tuli tunnetuksi julkisuuden henkilöiden, poliitikkojen ja taiteilijoiden parturina. Häntä ryhdyttiinkin kutsumaan ”valtakunnanparturiksi”.

Bäckström työskenteli Kansallisteatterissa ja muissa teattereissa. Se mahdollisti tutustumisen tarkemmin tyylin eri aikakausiin ja historiaan. Hän myös toimi opettajana parturi- ja kampaamoalan oppilaitoksissa sekä pukeutumis- ja tapakulttuurikurssien vetäjänä.

1980-luvun lopussa Bäckström otti aikalisän, myi liikkeensä ja muutti vaimonsa Meerin kanssa synnyinseudulleen Kaskisiin. Hän palasi parturimestariksi 1995 ja teki vielä mittavan uran.

Bäckström kirjoitti kolme kirjaa, sai käsityöneuvoksen arvonimen 2005 ja Suomen Yrittäjien timanttiristin 2009. Hänet valittiin vuoden käsityöläiseksi 2014, ja vuonna 2019 Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkki komeili rinnassa.

Bäckström työskenteli salongissaan kesään 2021 asti, mutta haikein mielin joutui luopumaan yli 60-vuotisesta urastaan sairastumisen vuoksi. Viimeinen liike sijaitsi parin korttelin päässä ensimmäisestä, Uudenmaankatu 4–6:ssa. Liikkeen jatkajaksi valikoitui Brorin ystävä, Akim Baya.

Bror nautti taiteesta, historiasta, luonnosta, merestä, hyvästä ruoasta ja perheestä. Kuten elämässä aina, polulle osui vaikeitakin hetkiä, mutta niistä on yhdessä selvitty. Bror hakeutui katolisen kirkon piiriin vuonna 1988.

Vuosi 2023 oli Brorille rankka. Hän kantoi huolta maailman tapahtumista ja politiikasta. Iloa elämään toivat kuitenkin toisen lapsenlapsenlapsen syntyminen tammikuussa sekä vuonna 2020 syntynyt lapsenlapsenlapsi.

Bror oli kuntoutuksessa Suursuon sairaalassa lähes kuukauden, kotiutui hetkeksi, mutta keuhkokuume vei hänet vielä Laakson sairaalaan, jossa hän suruksemme nukkui pois.

Merja Lehtinen

Kirjoittaja on Bror Bäckströmin tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset