Hannu Mettälä 1964–2023

Tutkija, sovelluskehittäjä

Hannu Mettälä

Tutkija, sovelluskehittäjä Hannu Mettälä kuoli 5. maaliskuuta 2023 Meilahden sairaalassa. Hiihtolenkki Espoon Oittaalla päättyi äkilliseen sairauskohtaukseen, eikä nopeasti aloitettu elvytys auttanut.

Mettälä oli 58-vuotias, syntynyt Vehkalahdella 4. toukokuuta 1964.

Isän puutarhaopettajan työstä johtuen asuinpaikka vaihtui muutaman kerran, kunnes perhe muutti isän kotitilalle Kokemäelle Mettälän ollessa 15-vuotias. Ylioppilaaksi Mettälä pääsi 1983 Kokemäen lukiosta. Hän kirjoitti kuusi laudaturia.

Tiedemiehen työstä jo pikkupoikana haaveillut Mettälä hakeutui opiskelemaan Espoon Otaniemeen Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan koulutusohjelmaan ja valmistui diplomi-insinööriksi 1992. Kauppatieteiden kandidaatiksi laskentatoimesta hän valmistui Helsingin kauppakorkeakoulusta 2004.

Mettälä työskenteli Nokia Research Centerissä 1989–2012. Ura Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teostossa kesti vuodesta 2012 aina kuolemaan asti. Mettälää arvostettiin työyhteisössään sekä laajasti osaavana asiantuntijana että tunnollisena, huomaavaisena kollegana. Sopuisa ja rauhallinen luonne oli hänen erityispiirteensä.

Mettälän kiinnostus asioihin oli laaja-alaista. Nuorena hän kierteli Yhdysvalloissa ja teekkarikaveriensa kanssa lensi potkurilentokoneen kyydissä eri puolille Eurooppaa, jopa Pohjois-Afrikkaan. Laskettelumatkoja Alpeille tehtiin kaveriporukassa. Äidin sukujuuret rajantakaisessa Karjalassa saivat Mettälän osallistumaan myös kotiseutumatkoille. Viimeisinä vuosinaan hän innostui erämaavaelluksista perheen nuorten kanssa, ja reissuja kotimaan kansallispuistoihin lasten kanssa ehti kertyä useita.

Musiikkipuolella hän koki niin Michael Jacksonin kuin Madonnan Helsingin-konsertit, ja myöhemmin vaimon vaikutuksesta myös klassinen musiikki veti puoleensa. Richard Wagnerin liki viisituntinen Valkyyria lumosi Mettälän viime elokuussa.

Hän nautti eri lajityyppien elokuvista ja tv-sarjoista sekä luki niin tieto- kuin kaunokirjallisuutta. Hyvä ruoka, erikoisolut saunan jälkeen ja satunnaisesti nautittu laadukas konjakki höystivät elämää miellyttävästi.

Kuolemaansa edeltäneenä syksynä Mettälä suoritti Suomen Navigaatioliiton tutkinnon maantieteellisessä merenkulkuopissa saaden näin saaristolaivurin arvonimen.

Toukokuussa 1994 Hannu pyysi punahameista tyttöä tangoon Tapani Kansan esiintyessä Wanhan Tanssikellarissa. Toukokuussa 1997 tanssittiin Hannun ja Hanna-Kaisan häitä. Perheeseen syntyi neljä lasta: kolme tytärtä ja poika. Vanhasta huvilasta Kirkkonummella tuli rakas koti, jota Hannu remontoi rakennusperinteitä vaalien.

Sen jälkeen, kun Hannu temmattiin luotamme äkisti, olen kuullut useiden ihmisten luonnehtivan häntä seuraavanlaisesti: loistava ystävä, uniikki työntekijä, verraton mies. Tällaisen ihmisen menetys viiltää sieluun syvän haavan, jonka paraneminen kestää kauan.

Hanna-Kaisa Mettälä

Kirjoittaja on Hannu Mettälän puoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset