Juha Mikkonen 1962–2023

Sijoittaja

Juha Mikkonen

Sijoittaja Juha Mikkonen kuoli sairauskohtaukseen 16. maaliskuuta 2023. Hän oli 60-vuotias, syntynyt Harjavallassa 7. joulukuuta 1962.

Varhaislapsuutensa Mikkonen vietti Harjavallassa, josta kolmilapsinen perhe muutti isän työpaikan myötä Siilinjärvelle. Ylioppilaaksi Mikkonen kirjoitti Espoossa.

Mikkonen suuntasi isänsä jalanjäljissä jatko-opintoihin Helsingin kauppakorkeakouluun, josta valmistui erinomaisin arvosanoin. Varusmiespalveluksessa Mikkonen menestyi ja sai vastaanottaa Merisotakoulun priimuksen miekan. Lukio- ja opiskeluvuosina alkaneita ystävyyssuhteita hän arvosti ja vaali läpi elämänsä.

Työurallaan Mikkonen ei lähtenyt hakemaan johtajapestejä, vaan innostui yritysanalyysistä. Brittiläisen Midland Montagu -pankin analyytikkona hän tarjosi jo 1980-luvulla medialle näkemyksiään, miten pörssiyhtiöitä piti analysoida. Kansallispankissa havaittiin Mikkosen taidot, ja hänet kutsuttiin strategisten sijoitusten osastolle.

Kansallispankista Mikkosen ura eteni partneriksi Peter Fagernäsin luotsaamaan Prospectukseen, joka oli Suomen ensimmäisiä investointipankkeja. Mikkosen erikoisalaa olivat arvonmääritykset, joissa hän oli ehtinyt hankkia kannuksensa. Björn Wahlroos nostaa Barrikadeilta pankkimaailmaan -teoksessaan esiin Mikkosen nimen neuvottelijana, kun ns. Kouri-kaupoissa hierottiin arvoja yhtiöomistuksille.

Vuonna 1996 syntyi investointipankki Conventum, jonka perustajaryhmään Mikkonen kuului. Conventumin sittemmin sulauduttua Pohjolaan hän jatkoi konsernin Corporate Finance -toimintojen johdossa.

Jo ennen pankkiuraa Mikkosesta kasvoi osakesijoittaja ja myös sijoittajaoikeuksien puolustaja. Rohkeasti hän oli mukana taistelussa, kun OP-Ryhmä lunasti Pohjolan vähemmistöosakkaat. Mikkonen oli kiistan äänitorvi julkisuuteen, ja välimiesoikeus korottikin OP-Ryhmän tarjousta.

Mittavan työpanoksen Mikkonen antoi pääomasijoitusten hallinnointiin erikoistuneille Vicus-yhtiöille. Vuonna 2005 syntyi idea Vicuksesta, joka hyödyntäisi Itä-Euroopan kiinteistömarkkinan kehittymistä. Mikkosen analyysikyvyille ja määrätietoisuudelle oli käyttöä. Liki 18 vuotta Vicuksen johdossa oli mielenkiintoinen työrupeama, vaikka ajat ja markkinat olivat haastavia. Vuosien varrelle osui myös merkittäviä onnistumisia, jännittäviä tapahtumia ja ilon hetkiä.

Vaikka Mikkonen oli elementissään analyysien teossa tai sopimusneuvotteluissa, hän osasi myös nauttia keskusteluista niin Pörssiklubilla kuin Lapin hangilla. Paitsi arvostettu sijoitusalan ammattimies Juha oli myös hauska seuramies, jolla oli laaja kansainvälinen ystäväpiiri.

Isänä Juhalle tärkeimmät olivat hänen kaksi lastaan, poikana arvostuksen osoittaminen ja tuki iäkkäille vanhemmille. Hän myös löysi joka syksy aikaa yhteiseen kalareissuun isän ja veljen kanssa Rantasalmelle.

Eljas Repo

Peter Fagernäs

Harri Walden

Kirjoittajat ovat Juha Mikkosen ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset